Bitterzoete Kerst

Bitterzoet, soms kan Kerstmis een wat aanvoelen als mijn favoriete donkere chocolade – goed, maar bitterzoet. Kerstmis haalt dikwijls een beetje het kind in ons naar boven. We zijn creatief met kerstversieringen, verheugen ons op samen zijn op kerstavond. Kijken uit naar lekker eten en het uitpakken van de cadeautjes… Samen zingen misschien, en lachen. Kerst is een zoet moment, figuurlijk en al zeker letterlijk met die kerstbûche. Maar te midden van de vreugde van Kerstmis is er nog iets anders. Een zweem van verdriet, van leegte; bitterheid die bij de zoetheid past. Een bitterzoete Kerst… door veranderingen.

Straks kerstavond en dan een Kerstweekend. Voor de meesten van jullie betekent dit tijd doorbrengen met vrienden en familie. Voor anderen is het een ‘dag als een andere’… ‘Kerst is een uit de hand gelopen babyborrel’ zoals het grapje dat ik net kreeg. Een periode vol vreugde, muziek, drukte en voor sommigen van ons een eenzame pijn in ons hart. Deze decembermaand kan moeilijk zijn. Velen houden van Kerst, voor andere is het ‘bbwweeuurrk’… Mag, kan. En toch… ergens is het een gevoel van een bitterzoete Kerst, deze coronatijden maken het gewoon anders.

Velen die dit jaar een verlies hebben meegemaakt, voelen pijn. Je was op zoek naar cadeaus en er ontbreekt een naam op je lijstje. Je kersttafel zal er anders uitzien dan de paasbrunch of de zomerbarbecue. Er is altijd het gemis van die lege stoel straks. Sommigen verloren een dierbare. Of je relatie heeft deze beklemmende periode niet overleefd. Misschien vieren je kinderen Kerst met de ex of de schoonfamilie, en voelt het wat eenzaam. Of je bent single en wou gewoon alleen zijn vanavond, geen X-mas stemming. Ook goed. Voor anderen die al moe zijn of op de rand van een burn-out zitten door de overload van werken, is die uitnodiging voor de kersttafel misschien eerder een last dan iets leuks. Zeg gewoon nee, ik heb me-time nodig.

Ik wens jullie allen gewoon een gezellige avond toe, wat je ook doet. Maak een nieuwe herinnering want vandaag komt nooit meer terug.

Bitterzoete Kerst. Ik ben dankbaar voor mijn familie rond de kersttafel vanavond en voor het kerstlunchen met de tantekes morgen, en kerstzoetigheid smullen met leuke vriendinnen zondag. Ik hou van de kerstsfeer, van de lichtjes in de straten, van versierde kerstbomen en van de misschien kunstmatige maar toch gezelligheid van Kerst. Elk moment dat we samen zijn is als een geschenk. Niemand weet wanneer het je tijd van afscheid is. Uit persoonlijke ervaring om elk moment te grijpen en er een mooie herinnering van te maken… best doen!

Dikke (kerst) knuffel van ver

Xoxo Ninon

Lees ook deze ‘kerstblogs’ mijn-2020-zal-niet-eindigen-als-een-kerstfilm en single-feestdagen-eerder-overleven

2 reacties

  1. Uit het leven gegrepen. De realiteit van kerst. Herkenbaar.
    Toch ga ik, net zoals vorig jaar, de zoete smaak met veel plezier proeven. Corona brengt deze feestperiode terug tot de basis. Die basis koester ik enorm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.