50+ en ik date… Betaalt hij of are we going Dutch?

Het was een leuke date. Samen iets drinken, een uitnodiging voor lekker achteraf dinertje want er is een tof gesprek… Maar de avond loopt ten einde… en daar is de rekening…. Oei oei… stress momentje voor dames op een eerste date. Betaalt hij of are we going Dutch? Is er een dating-etiquette die je helpt hoe hier best met om te gaan… Hoe pak ik het meestal aan?

Mijn ervaring, en misschien ook van veel 50+ dames die daten, de meeste mannen betalen op de eerste date, maar dit is geen must. Het leuk ‘old fashion’ en ‘gentlemanlike’ als een man je bij een eerste date trakteert, en hij krijgt al zeker een dikke plus achter zijn naam, want het toont een zekere betrokkenheid en interesse. Maar als man voel je je het misschien als een verplichting om steeds op een eerste date te betalen, want niet alle dates zijn leuk, en het is ook een hap(je) uit je budget…  Maar kan ‘de man betaalt’ nog in deze moderne tijden van werkende vrouwen, emancipatie en gendergelijkheid… want niemand wil het gevoel hebben dat men van de andere ‘profiteert’.

Waar hou ik rekening mee… en een bloemlezing aan ervaringen van de laatste 10 jaar…

VISA

Ik ga altijd een beetje voorbereid… Zelfs als een man mij heeft gevraagd voor een d-etentje (date+eten) 😊. Ik heb mijn Visa op zak, of cash want betaalt hij of are we going Dutch? Misschien gaat de date gewoon niet goed en wil je geen tweede keer afspreken of verwachtingen creëren. Of omgekeerd ziet hij het niet echt zitten in een date te investeren die de eerste en laatste keer zal zijn… Ga je natuurlijk enkel iets drinken, dan valt de rekening nog mee. Waarom dan geen gentleman strikken. 😊

Wim nodigt me uit voor een zondagje Gent, wat rondlopen… terrasjes.. iets eten… Die eerste koffie en babbel ware nog leuk en verkennend en hij trakteerde. Daarna op een terrasje op de Graslei vond ik dat het mijn beurt was om te betalen, een speciaal bier en een rosétje. Daarna stelde hij voor om ook iets te eten… En gelukkig 😊 was het bij Poule et Poulette want hij was zijn bankkaart thuis vergeten… tja.. dus ik maar getrakteerd… En er zou nog een tweede date volgen, maar die is er nooit van gekomen…

MENU

Hou rekening met wat je besteld en neem niet het duurste van de kaart of meerdere gangen of dure drankjes… En weet betaalt hij of are we going Dutch? Dit is het moment om te zeggen… sorry mijn budget is zalm en cava en misschien zegt hij wel it’s on mel. Het zou ook ongepast zijn om hem te laten weten dat je niet geïnteresseerd bent, nadat hij net de helft van zijn loon aan jou heeft besteed toch. Of omgekeerd dat hij ‘hoge’ verwachtingen heeft omdat hij voor je dure diner betaalde…😊

Lang geleden datete ik met ‘Geluksbrenger’ (zijn alias op rdv), een drankje op een terrasje, een toffe babbel, een klik wel (dacht ik)… Hij nam me mee naar een kreeftenrestaurant en trakteerde ook met de champagne erbij. Leuk. Maar ‘hij was niet klaar voor een relatie’. Maanden later ging ik er nog eens kreeft eten met een vriendin dit keer. En wie zat er aan een tafeltje… inderdaad. Eventjes goeiedag gaan zeggen met ‘En, is de kreeft nog steeds lekker’ (😊 😊 vriendelijk toch) . Omdat een man trakteert wil het nog niet zeggen dat hij je ziet zitten voor een relatie… en toch wou hij zoenen… oeps!

RESTAURANT

Als je date je vraagt om het restaurant te kiezen, kies dan een redelijk geprijsd restaurant. Kies niet voor een super duur restaurant, maar ook geen fastfood. Je wilt hem niet in de kosten jagen voor een expensive diner, maar ook niet beledigen door een goedkoop restaurant te selecteren. Toon dat je een vrouw van de wereld bent. Maar maakt hij reservatie, check even het restaurant online en besef betaalt hij, betaal ik, of are we going Dutch?

Geert nodigde me uit voor een d-etentje, en hij koos in een chic  restaurant uit, in hotel Messeyne in Kortrijk (oeps). Ik koos voor 2 voorgerechten, lekker…  De date was tussenin, hij was me te oud in zijn hoofd… De rekening kwam, hij betaalde, en vroeg om een tweede date… waar ik niettegenstaande mijn twijfel toch maar ja op zei want ja hij had zonet toch in mij ‘geïnvesteerd’… De date er nooit van gekomen, plots een pruik in de boter 😊

REKENING

Ik ben ‘modern’ ik vraag steeds ‘splitsen we de rekening?’ Hoewel de meeste mannen zullen betalen, is het wel goed dat je date weet dat je niet alleen een gratis diner wil. Sommige mannen zijn een beetje beledigd als je aanbiedt te betalen, dus geef het subtiel aan. Bijvoorbeeld, wanneer de rekening op de tafel komt, pak je je handtas. De kans is groot dat de man zegt van ‘laat zitten’ en hij naar zijn portemonnee reikt. Bedank hem gewoon en laat hem weten dat je zijn gebaar waardeert. Als hij je niet tegenhoudt, wees dan niet beledigd. You are going Dutch 😊 betaal gewoon jouw deel van wat je at en dronk.

Ik had een onverwachte opera-date met John, met een pré-diner. Ik hoefde niet te betalen, ik heb het wel gesuggereerd. Een gentleman, ook mooie voorstelling, leuke babbel. Achteraf heb ik een glas champagne getrakteerd, volledig in stijl met de date en de locatie… en het film-traktaat ligt nog te wachten… op Godot?😊

GOING DUTCH

Going Dutch = op zijn Nederlands? 😊 wat die Nederlanders er weer mee te maken hebben… 😊 ? Maar dit is misschien een alternatief om te overwegen op een eerste date. Je betaalt gewoon je eigen deel. Een single vriendin van me zegt steeds: “Ik ben een financieel feministe en wil voor mezelf betalen.” Wie durft daar tegenin gaan? 😊😊

Jaren geleden, na het werk afspreken met ene Mario in Gent. Just for drinks. Maar de Mario slaat het ene na andere zware biertje achterover, en vraagt zich ook nog 3  bordje tapas. De rekening komt, gaan we 50/50 vraagt hij.  Oeps dat is wel heel erg Dutch want ik had enkel 2 wijntjes en een spuitwater…  😊  Niks geworden dus. Met Dirk, Jan en Patrick heb ik een paar keer afgesproken, maar nee we bleven just friends die extra klik kwam er niet. De 1e date betaalden zij waarschijnlijk, de andere keren dat we afspraken we were going Dutch. Makkelijk vriendschappelijk. 

VOLGENDE DATES

Dames, na een 2-tal dates veranderen de regels een beetje. Verwacht niet dat de man zal blijven betalen voor jullie leuke diners en avonden samen, het kan maar is geen must. Toon je bereid om je deel te betalen, dus vergeet je portemonnee niet 😊. Soms verdient hij wel meer, maar dikwijls is zijn budget hetzelfde als het jouwe. Praat er open erover. Of neem de wijn voor je rekening of trakteer op koffie met pannenkoek bij een uitstap. Het is goed voor je eigenwaarde als er een beetje een balans is.

Guy uit Brasschaat kent zijn wereld en de eerste date was volledig op zijn kosten. Leuke babbel, leuke man. Tweede date, idem dito hij wou het niet anders. Op de vierde date nam ik zonder boe of ba de rekening en mijn Visa kaart. En hij was beledigd, vond dit een té mannelijk gebaar… Mannen het is toch nooit goed 😊

PRAAT EROVER

Maar er zijn altijd opties, het gaat erover wat voor jullie best werkt. Of hij betaalt eens meer een etentje buitenshuis, maar jij zet je beste beetje voor met een home made diner. Of als hij terug trakteert, ga dan eerst gezellig aperitieven op een bankje in het park en steek een klein flesje champagne (of cava) in je handtas met 2 glazen, of zo een beetje decadent mini-flesje champuppel met een rietje 😊. Over geld praten is niet altijd de gemakkelijkste gesprekken bij het begin van een relatie, maar de enigste mogelijkheid een evenwicht te vinden.

Betaalt hij of are we going Dutch, erover praten is belangrijk.

Xoxo Ninon

Lees ook mijn andere blogs  50+ en ik date… Zwemlessen   en 50+ en ik date… Zomerliefde…

9 reacties

 1. Je zal me wel een beetje kennen door de reacties die ik plaats.
  Deze gaan van humor over op diepgaand.
  Waar ik een probleem mee heb is het automatisch ervan uitgaan dat de man betaalt.
  Mijn visie is dat mannen inderdaad angst hebben om pijn te worden gedaan in hun geldbuidel en daarom op de achtergrond blijven, tot groot ongenoegen of teleurstelling door de vrouwen. Ik ga er niet flauw over doen, maar ik sluit me aan bij deze groep.

  Ik ben van mening mocht er ergens ook onder de dames een code qua delen in de rekening bestaan, de heren meer geneigd zullen zijn om vanachter het scherm te komen en de ontmoeting in IRL te organiseren.
  Nog veel succes met je dinner dates!

  1. aah een nieuwe fan :-). Ja ik begrijp je reactie hoor. ik vind het ook leuk dat ik eens getrakteerd word maar dat kan even goed op een drankje zijn en een aperitief, en hoeft niet direct een uitgebreid diner zijn. Of een man moet creatief zijn in zjn uitnodiging en zijn date mee vragen op een picknick in het park of op een bankje op de dijk. of ik heb ooit een oude site bezocht als eerste date hij de thermos koffie en fruitslaatjes, ik de boterkoeken… Er moet een evenwicht zijn dat is waar…

 2. Zo herkenbaar weer… Je ervaring dat je met ons deeld bij je topic visa is zo bekend… In het voorjaar te bekijken op 1 hahhaha. Weer een heel mooi stukje van een super dame dat met haar 2 voeten in de wereld staat.

 3. Ik vind het maar normaal om de rekening te delen, ook bij een eerste date. Misschien, en dat bedenk ik nu ineens, om direct te zeggen dat ik niet afhankelijk wil zijn. Maar het lijkt mij gewoon het eerlijkst. En als die date een vervolg krijgt, zijn er genoeg andere manieren om je waardering en interesse te tonen, toch ?

 4. ik moet glimlachen, singles hebben toch ‘problemen’ waar je als je gehuwd bent of samenwoont al die jaren gewoon niet aan denkt… Maar bij ons volgende uitje stel ik mijn partner voor sam/sam te doen 🙂 🙂

  1. Ja kan ik begrijpen dat je als niet-single minder met de singles issues geconfronteerd wordt… de date-wereld 🙂 dank voor je reactie

 5. Ooit meegemaakt.. kleinigheidje gaan eten .. met date na wandeling .. wou ieder de helft .. nu ik moet zeggen dat ik daar problemen mee had .. het ging over 10euro .. daarna wel willen kussen. Wat ik niet wou .. hij heeft me nog 2uur bestookt met Smissen en tel. Dat ik een trut was .. Tjah slechtste ervaring ever ..

  1. Oei oei ja dat getuigt ook niet echt van respect of even geduld hebben… En nee een trut ben je niet, je wil alleen dat het iets meer wordt dan lust alleen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.