Draag ik vandaag een jurk of toch maar mijn jeans? Eet ik een slaatje of een broodje als lunch? Kijk ik naar mijn feuilleton of toch maar naar de Rode Duivels? We passen on the spot onze menu voor ’s avonds aan als we iets in promotie zien staan in de supermarkt. De meeste van de honderden beslissingen die we elke dag nemen, doen we bijna automatisch. We veranderen soms van het ene moment op het andere van gedacht. Deze beslissingen kunnen heel snel genomen worden, zonder enige besluiteloosheid. Je snelle beslissingen besparen energie. Ik stond de laatste tijd ook voor grote beslissingen. Soms is het moeilijk om een beslissing te nemen want luisteren we naar ons hoofd of naar ons hart. Laten we ons beïnvloeden door onze gevoelens, of zorgen we dat we eerst alle (of zo veel mogelijk) informatie hebben. Wat als we de verkeerde beslissing nemen? Wat zijn de gevolgen? Tja die besluiteloosheid of eerder wie twijfelt, denkt?
Grote beslissingen die in mijn hoofd spoken zijn er dikwijls die mijn budget beïnvloeden. Welke renovatie zijn opportuun om te doen? Zullen ze een meerwaarde zijn als ik mijn huis verkoop en hou ik mijn geld liever in mijn portemonnee? Maak ik volgend jaar reisplannen of wordt het een korte weekendtrip?
Of soms zijn er ook die grotere beslissingen die de toekomst of het leven van andere mensen veranderen. Verhuis ik ooit naar Gent, en wanneer… Tja voor mijn hond is het leuker een tuin te hebben… ook mijn ouders hebben me ook liever in de buurt (al zeggen ze dit nooit). Laat ik Boris een zware operatie aan zijn poot doorstaan of beter van niet? Besluiteloosheid of eerder wie twijfelt, denkt?
Bekijk je probleem van meerdere kanten
Lijstjes maken met de voor- en nadelen. Een kolom met de pro redenen en deze met de cons. Dit aloude systeem werkt nog altijd heel goed. We kunnen wat afstand nemen van onze emoties en een probleem vanuit een ander perspectief bekijken. We spelen advocaat van de duivel met onszelf. Als je klaar bent met het bekijken van de voor- en nadelen en je nog steeds onduidelijk bent, zou je je kunnen afvragen: is er nog een andere optie? Is er een andere richting te kiezen?
Stel:
Je gaat bijna met pensioen en je wil al zo lang overwinteren in het zonnige zuiden, een huis kopen ergens aan de Middellandse zee of wel permanent gaan wonen. Pro: het is er het jaar door warm en zonnig, je zal geen last hebben van de miezerige koude winters hier, en het is er goedkoper leven. Nadelen: je zal je vrienden en je familie en kleinkinderen missen. Je komt in een nieuwe omgeving, dus dat is altijd aanpassen. Kies je een villaatje of een appartement? Wat als je niet aardt? Je het toch niet leuk vindt, zal je het financieel aankunnen? Komt het goed?
Optie: Wat dacht je om eerst gewoon te huren… Dan kan je ervaren wat het is een paar maand daar te zijn, weg van je vertrouwde omgeving. Of je kan telkens een andere regio verkennen ook. En je kan praten met mensen die die beslissing al hebben genomen. Ben je sowieso beter geïnformeerd.
Luister naar je intuïtie om te beslissen
Dat buikgevoel, ja vaak voelen we diep binnenin wat de juiste beslissing is, of zou moeten zijn. We durven onze buik misschien niet altijd geloven maar toch… het is een onderbewust zijn, een aanvoelen van zaken die je zegt dat het goed is of eerder doet twijfelen.
Stel:
Misschien trouwt je dochter met een man waar je niet gek op bent. Je hebt een aardig stukje gespaard om haar te geven als huwelijkscadeau. Maar je intuïtie zegt dat het niet goed voelt, dat hen dit bedrag geven als cadeau op hun trouwdag niet je beste beslissing is.
Intuïtie is een van onze grootste gaven, en we hebben tientallen jaren de tijd gehad om deze aan te scherpen. Geloof het. Optie: je kan het geld (plus rente) altijd aan het gelukkige paar geven op hun tiende huwelijksverjaardag. Of, als ze toch zouden scheiden, zal dit appeltje voor de dorst je dochter zeker helpen. Je intuïtie kan je vertellen wanneer je een achterdeur open moet laten voor het geval dat.
Slaap er een nachtje over
Neem belangrijke beslissingen nooit impulsief. Er een nachtje over slapen voegt bijna altijd perspectief toe aan een beslissing. Je kan even overleggen met je krachtige onderbewuste. We wachten misschien af om meer informatie te verzamelen, om een betrouwbare mening te vragen of om met mensen te praten die al een soortgelijke beslissing hebben genomen.
Uitstel:
Maar soms zeggen we dat we er een nachtje over slapen terwijl we het nemen van een beslissing eigenlijk gewoon uitstellen. Je wacht best niet af met het repareren van het dak (of schoorsteen bij mij) totdat je vochtigheidsproblemen krijgt binnen. En gezondheidsproblemen mag je ook niet uitstellen om naar de dokter te gaan, de gevolgen kunnen alleen maar ernstiger worden.
Besluiteloosheid… Of eerder wie twijfelt, denkt… Het beperkt onze keuzes en kost vaak meer energie of heeft grotere levensgevolgen… En eigenlijk als die beslissing valt, voelen we ons meestal meteen veel beter en besparen we onszelf een hoop ongezonde stress
Wat is het ergste dat kan gebeuren?
Piekeren over het ‘wat als’ houdt beslissen tegen. Maar ook overwegen van wat is het ergste dat kan gebeuren, is een goede benadering bij het nemen beslissingen, want heel vaak is dat precies wat er gebeurt. Meestal is een uitkomst gemakkelijker te hanteren als we erop anticiperen, goed of slecht. Het stellen van de juiste vragen helpt altijd bij het nemen van beslissingen. Zal het mijn leven beter maken? Kan dit mijn relatie met iemand anders verbeteren? Doe ik het om mezelf of iemand anders een plezier te doen? Zal dit op lange termijn positief zijn of leg ik mezelf te veel druk op?
Mijn twijfels en beslissingen…
- Na veel overwegen heb ik beslist Boris niet te opereren aan het kankerbolletje op zijn poot (kostte 2.500 euro zonder garanties dat het wegbleef) Ik besef dat Boris misschien eerder zal doodgaan. Maar hij is 7 jaar (maximum gemiddelde leeftijd van een sharpei is 9 j) en hij huppelt door het leven en heeft er momenteel helemaal geen last van. En als de dag komt zullen we die zware beslissing nemen en hem niet laten afzien. Maar ondertussen hebben we het leuk samen.
- Verhuizen naar Gent. Ik spreek er al jaren van en steeds werd die beslissing om de een of andere reden vooruit geschoven. Pro: het zou mijn sociale leven ten goede komen en mijn te veel alleen zijn doorbreken. Con: Boris en mijn ouders. Optie: wachten tot Boris er niet meer is en boodschappen doen en andere zorg voor mijn ouders dat is gewoon een kwestie van tijd en afspraken maken met elkaar.
- Sinds allerlei beslissingen van de Vlaamse regering moet mijn huis aan veel meer voorwaarden voldoen dan voorheen (asbest, energiearm,…). Het misschien niet 100% energiezuinig maar mijn elektriciteitsrekening valt super mee en verwarmen met stookolie is tegenwoordig een meevaller. Een nieuwe badkamer, een zonneboiler, chauffageketel, spouwmuurisolatie,… verbeteringen die ik deed over de jaren geven inderdaad een meerwaarde. Maar renovaties zijn duur, maar door al die regelneven kan ik niet meer bijbenen de laatste tijd… Dus de vraag blijft… zo verkopen mettertijd… of eerst nog verder renoveren en dan verkopen… Een piekermoment…
Besluiteloosheid of eerder wie twijfelt, denkt?
Beslissingen. De keuzes zijn eindeloos. Hoe neem je grote beslissingen over een grote aankoop? Als je gedwongen zou worden te verhuizen, hoe zou je dan beslissen waar het zou zijn? Wat werkt het beste voor jou, een lijstje maken, je intuïtie of er over slapen? Deel jullie wijsheid en tips please! Het zal me helpen beslissen 😊
Xoxo Ninon Besluiteloosheid… Of eerder wie twijfelt, denkt Besluiteloosheid… Of eerder wie twijfelt, denkt
PS: Wat symboliseert Rubiks kubus in het leven? Een Rubik’s Cube is geen puzzel die de meeste mensen in een oogwenk kunnen oplossen. Beslissingen nemen kosten tijd. Beslissen moet wel overwogen. Je zal misschien fouten maken, terug moeten keren op genomen beslissingen, wensen dat je er nooit aan begonnen was… Maar alleen degenen die bereid zijn om vol te houden, om door de frustraties heen te vechten, zullen succes behalen. Alles komt goed. Wat is een Rubik’s Cube klik hier.
Lees ook deze blogs over beslissen Buikgevoel en Wanneer het fout loopt zwemmen of zinken
Ik maak altijd lijstjes, soms echte op papier soms in mijn hoofd. Nadeel is da tik dan ’s nachts wakker lig te denken…Hoe is het met je hord Boris? Ja het moet zeer moeilijk zijn daarover te moeten beslissen.. Ik wens jullie nog vele mooie maanden en zelfs jaren samen. Grtj
Met Boris gaat het momenteel goed naar omstandigheden. Hij heeft er wel een tumor bij gekregen terug aan dezelfde poot, maar hij heeft tot nu toe geen last en gaat nog alle dagen wandelen en krijgt zijn medicatie. ENige verschil is dat hij door de cortisone pillen altijd reuzehonger heeft 🙂 en alles zou opeten ook vieze dingen… Bedankt om te vragen. Grtj