Ben je een prinses of een koningin

Ben jij een prinses of een koningin?

Dit keer geen blog over covid-19. Alhoewel kroontje = corona😊. Ben jij een prinses of een koningin ? Vorige maand luisterde ik naar een podcast (dat is een online luisterfragment) dat in mijn hoofd bleef dwarrelen… De opener was een quote van Oprah Winfrey ‘Think like a queen. A queen is not afraid to fail. Failure is another steppingstone to greatness.’ ‘Denk als een koningin. Een koningin is niet bang om te falen. Falen is gewoon een andere springplank naar grootheid.’ Kies jij in je leven eerder een prinsessenkroontje waar anderen je helpen en bijstaan. Of ben jij eerder een koningin die haar leven zelf in handen neemt. Die durft en niet bang om te struikelen en misschien haar koninginnenneusje te beschadigen. Zalfje, plakkertje en het geneest. Het is geen falen het is een opstapje naar iets anders, iets beters…

Papa’s kleine prinses

daddy s little princess Ken je die schattige roze baby-shirtjes met ‘daddy’s little princess’ op? Kleine meisjes dromen ervan om prinses te zijn. Je krijgt je prinsessenjurk, je ouders behandelden je als ‘hun prinsesje’ en vervullen al je wensen. Of je wordt die prinses die niets fouts kan doen omdat iedereen je bij elk (mis)stapje aanmoedigt en positief bevestigt. Een prinsesjes is lief. Een prinsesje is zoet. Je krijgt bijna een hofhouding die gewoon je leven rimpelloos wil laten verlopen. Eigenlijk worden we geconditioneerd om een prinses te zijn.

Sprookjes

Ben jij een prinses of een koningin uit sprookjes? Ik ken weinig leuke koninginnen die er iets toe deden, misschien dat boze ‘stiefloeder’ (inside joke, ik werd zelf ooit stiefloeder genoemd 😊)… En die sprookjesprinsessen zijn niet de beste rolmodellen.

Neem nu Sneeuwwitje, een verhaal waar schoonheid en jeugd primeert, waar afgunst en jaloezie tot moord leiden. En dan liever braaf het huishouden doen van 7 single mannen (duuhh), je verslikken in een appel, en een prins die net passeert en je met een heimlichgreep redt, want ik wil niet denken welk kus dat was anders.

Of Assepoester die zonder klagen een leven van vervelende klussen en zussen aanvaardt, gelukkig een modieuze petemoei heeft die met haar gaat shoppen en een mooie jurk en een paar trendy pumps koopt. Dus looks en presence blijken belangrijk om een rijke man, of gewoon een man, aan de haak te slaan… Een prins met een schoenenfetisch… en ze leefden nog lang…

Of het alternatievere Doornroosje, misschien had die beter verder gestudeerd tja als je pa koning is, in plaats van wol te spinnen en als excuustruus je kwetsen en 100 jaar je kasteel laten overwoekeren door onkruid en die prins die de zaak weer moet redden. Zonder man ben je niets in deze sprookjes, en zonder die obligate zoen ook al niet.

Gelukkig hebben de huidige kleine meisjes iets avontuurlijker en zelfstandige sprookjesprinsessen… Belle wordt verliefd op het mooie karakter van het beest, Pocahontas is een gekleurde prinsessen, Elsa beleeft avonturen met haar superkrachten geen prins te bespeuren en Meghan gaat terug naar Los Angeles en sleept haar prins gewoon met zich mee,…

doggy princesWe gedragen ons soms als jonkvrouwen in nood,… maar ook als echte koninginnen… Misschien moet je af en toe je ‘prinses-energie’ loslaten en je ‘koningin-energie’ koesteren.

Wat is je prinses-energie?

 • Red mij: een prinses wacht af tot die Prince Charming langskomt, die haar redt van het single zijn en waar ze hoteldebotel haar leven rond regelt…
 • Goedkeuring: een prinses wacht tot ze iemands bevestiging krijgt, eerder passief en als iets fout loopt geeft ze anderen de schuld.
 • Bevestig me: een prinses wil dat iedereen zegt hoe geweldig ze wel is, hoe graag men haar ziet, hoe mooi ze wel is. Ze houdt van die pied de stalles en leeft voor de goedkeuring van anderen.
 • Ik ben het middelpunt: een prinses is soms weinig empathisch en focust alle gebeurtenissen op zichzelf, zonder na te denken hoe een ander zich dan voelt.
 • Het is nooit genoeg: een prinses is bang moest ze plots niet meer ‘belangrijk’ zijn. Wie is mooier / succesvoller / slimmer / beter dan haar, het leven is een vergelijking.
 • Ondankbaar: een prinses heeft de neiging om vooral te denken aan wat ze niet heeft, in plaats van blij te zijn met alles waarmee ze gezegend is.
 • Spiegeltje spiegeltje aan de wand: een prinses houdt van aanbidding, en neemt ook zelden risico’s. Zze groeit niet want zo kan ze ook niet mislukken.

cat queenAls ik dit zo lees… iedereen heeft wel af en toe prinsessentrekjes… – dat deel van mij dat soms klaagt, of zeurt, wil dat iedereen me mag, toestemming zoekt. Je moet evolueren en koningin van je leven worden. Van passief naar actief. Maar hoe zet je die koninginnenkroon ferm stevig op je hoofd?

Wat is je koningin-energie?

 • Ik maak mijn eigen leven leuk. Een koningin heeft de leiding over haar leven en wil een koninkrijk (= leven) creëren waar ze trots op is.
 • Ik weet wie ik ben. In tegenstelling tot de prinses, die met haar buitenkant wil imponeren, kijkt de koningin eerder naar binnen. Ze weet wie ze is en waarvoor ze staat. Ze waardeert zichzelf daarom en wordt ook zo gezien door haar omgeving.
 • Ik heb je toestemming niet nodig. Een koningin vraagt anderen niet of het goed is. Ze wacht niet op groen licht. Ze geeft zichzelf de toestemming om te doen wat ze wil.
 • Ik ben niet altijd beschikbaar. Een koningin geeft grenzen aan. En hoewel ze van anderen houdt en sociaal is, weet ze dat ze ruimte en tijd nodig heeft voor zichzelf.
 • Falen maakt deel uit van het proces. Een koningin weet dat als je niet doet je ook niet kan misdoen. Voelen dat je leeft dat zijn soms ook risico’s en mislukkingen. Ook het falen is een leerproces, een opstapje naar iets anders, iets beters misschien. Laat die angst je niet stoppen. Een koningin stopt nooit met proberen. De weg er naartoe is dikwijls belangrijker dan het einddoel zelf.
 • Je hoeft me niet aardig te vinden, jouw keuze. Als je ergens voor staat, zal niet iedereen het daarmee eens zijn. En dat is oké als je een koningin bent.

Dus, wie ben jij? Ben jij een prinses of een koningin? Ik voel beide energieën in me. En momenteel eerder die wat frustrerende prinsessenenergie eigenlijk. Ik ben niet helemaal happy met mijn leven. Het gevoel van stilstaan is achteruit gaan. En ik ben zoekende achter de koningin in mij. Een koninklijk dipje dus 😊. Geef die innerlijke prinses een knuffel, maar laat haar weten dat ze de show niet meer leidt.

Een koningin zet zich in voor meer liefde, minder angst. Minder angst voor liefde. Het resultaat? Het leven houdt van haar.

Xoxo Ninon

PS: gratis foto van Pexels… zalig toch dit Sneeuwwitje sprookjes zouden nooit mogen discrimineren. (R.I.P. George Floyd – Black lives matter)

En wil je nog een sprookjesblog lezen… dan heb ik hier een Sneeuwwitje en de zeven dwergen: een slaapsprookje (klik) voor jou

2 reacties

 1. Zo een leuk Sneeuwwitje. Mooi dat jij met een gans ander onderwerp toch weet die link te leggen naar de gebeurtenissen van deze week. Ik denk dat het een beetje de naweeën zijn van die coronatijd.. dat royale dipje… Ik heb ook niet zo veel zin in daadkracht momenteel… je mag ook niks doen 🙂 Betere tijden komen. Zeker weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.