corona covid-19

Ben je echt kwaad omdat je kan sterven?

Het is oké om bang te zijn. Het is oké om verward, angstig, boos, eenzaam te zijn. De frustratie. De verveling. Het is oké om kwaad te zijn. Welke emotie je ook voelt in deze gekte van het Corona-virus, het is oké. Zorg alleen dat je er niet blijft in hangen, dat je ook positieve emoties ervaart. Probeer het ook niet te voeden met allerlei dwalingen en ‘what ifs’ in je hoofd.  En probeer je kwaad-zijn-emotie niet te focussen op anderen, zij zitten in hetzelfde schuitje. Maar voel je niet schuldig omdat je voelt wat je voelt. Ben je echt kwaad omdat je kan sterven?

Het is oké om kwaad te zijn
Kwaad omdat je leven geen houvast meer heeft, en omdat je ook nog geen eindpunt ziet en krijgt in de nabije toekomst.
Kwaad op politieke partijen die elkaar in diskrediet durven brengen om zo zieltjes te winnen, in plaats van aan één zeel te trekken. Constructief samen te werken is zo nodig om levens te redden.
Kwaad omdat iemand aan de andere kant van de wereld, van Europa, van de EG het vertikte zijn verantwoordelijkheid te nemen. Niet heel hard alarmbellen luidde om te voorkomen dat het virus zich over vele landen verspreidde.
Kwaad om de onzekerheid… omdat niemand echt weet of het virus ooit zal verdwijnen.
Ben je echt kwaad omdat je kan sterven?

Kwaad omdat je niet buiten mag, niet met vrienden kan samen zijn. Geen terrasjes, geen bankjes, geen party’s, geen feestjes…
Kwaad omdat je geen vakantieplannen kan maken of bestaande reisplannen moest annuleren of uitstellen naar volgend jaar…
Kwaad omdat je niet gaan winkelen op een normale manier, omdat je voorzichtig moet zijn: wegwerphandschoenen – maskers – ontsmetten.
Kwaad omdat sommige echt denken dat dit ‘vakantie’ is, en het minimum inspanningen die men vraagt als ‘lastig’ beschouwen.
Kwaad omdat het een verloren jaar zal zijn, een jaar met achterstand in je studies of deze van je kinderen,… Een jaar waarvan je kan leren…
Ben je echt kwaad omdat je kan sterven?

Kwaad over de nonchalance van anderen die gewoon naast je komen staan in de supermarkt, arm tegen arm. Of 3 appels vastnemen als de 4e pas kiezen.
Kwaad om het risico dat ze jou doen lopen.
Kwaad op diegene die het nog steeds niet begrepen hebben. Egoïstische sukkels die bewust risico’s en het advies van virologen negeren alsof het voor hen niet geldt. Alsof zij god zijn… en zullen beslissen over leven en doodgaan.
Kwaad omdat sommige mensen zijn erg ziek met de virussymptomen, maar kunnen geen tests krijgen. En anderen zijn symptoomloos, maar testen positief.
Ben je echt kwaad omdat je kan sterven?

Ik ben ook boos op mezelf om dat ik deze kwaad-zijn-emotie toe laat. Deze negatieve spiraal. Terwijl we elkaar moeten steunen in plaats van boos te worden om dingen die we niet kunnen veranderen. Onze manier van leven is onherroepelijk veranderd. En na de eerste ontkenning van dit kan toch nooit hier gebeuren of het zal toch zo een vaart niet lopen…  Ja het is gebeurd, COVID-19 huist hier. En die kwaadheid is een manier om ermee om te gaan, om het te leren plaatsen dat het vanaf nu anders zal gaan, zal moeten. Laat jezelf toe om boos te zijn. Geef jezelf toestemming om het goed te vinden dat je je zo voelt, dat het je raakt. Weet dat je niet alleen bent en dat meer mensen zijn zoals jij en ik die precies hetzelfde voelen.

Sta jezelf deze momenten van kwaad zijn op het onbekende toe, net zoals je ook toegeeft aan die liefdevolle, positieve, sociaal warme en  ‘zo komen we hier doorheen’ momenten die er ook zijn.

Want, ben je echt kwaad omdat je kan sterven … ja…

Xoxo Ninon

Lees ook mijn andere blogs over Covid-19 hier ‘corono… verspreid medemenselijkheid’   en   ‘We zullen doorgaan…’

4 reacties

 1. Hoe gaat het meid? Heb ook al aan jou gedacht. Alleenwonend en single in deze tijden. Ik hoop dat je de nodige contacten toch hebt. Pakkende blog. Ik ben ook kwaad. We mogen on s gelukkig prijzen dat we gewoon moeten thuis blijven, ijskast gevuld, snoep en chips, internet, gsm… En nog lukt het velen niet. Hoe stom kunnen ze zijn. Hoe egoïstisch inderdaad. Zoals je schrijft, ze denken dat ze god zijn en mogen beslissen over de dood van anderen… Ik wens ze geen Corona toe want ik wil geen moordenaar zijn, om op zijn minst ‘ spetterpoep’ zoals ze hier zeggen… erge diarree 🙂 (grapje mag toch in deze tijden) Hou je goed!

  1. Dank je voor je reactie. Met mij gaat het goed. Alleen zijn ja, eenzaam nee niet echt… voordeel van een hond en tal van virtuele contacten.

 2. Dag Mevrouw Ninon,

  De meesten van uw lezers zijn single, vermoed ik, en hebben dus in meer of mindere mate sinds lang een zekere ervaring met quarantainisme. Ik ben ook single, persoonlijk heb een handvol zeer goede vrienden, maar tóch vind ik mezelf een eenzaam mens, om redenen die ik aan singles niet hoef uit te leggen.

  Maar in alle eerlijkheid, ik voel mij nu niet eenzamer dan vóór Corona. Ik geniet van de zuiverder lucht, de auto-luwheid, en de ingetogenheid van de weinige mensen op straat; of stel ik mij dat enkel maar voor? Natuurlijk is mijn perimeter ietwat ingekort, en wie weet kan straks niemand nog naar Spanje? Greta Thunberg had het niet kunnen verzinnen.

  U hebt een zeer mooi artikel geschreven met een pertinente vraag. Wie zou niet bang zijn om te sterven als hij of zij vindt dat zijn of haar tijd nog niet is gekomen? In mijn geval op mijn 68ste bijvoorbeeld! Dan kweek je automatisch toch wel een gezonde dosis smetvrees aan hé!

  Moeten we op iemand of op een instantie kwaad zijn? Dat mag natuurlijk, maar het zal weinig zoden aan de dijk brengen. De mens is nu eenmaal de mens, onvolmaakt, even geniaal als hij kortzichtig kan zijn, even genereus als hij egoïstisch kan zijn. Reeds bij de Grieken en de Romeinen was dat zó, en wees maar gerust dat dat binnen 100 jaar nog zo zal zijn.

  Er zijn best heel veel visionaire mensen aanwezig op deze planeet, maar ze worden niet altijd gehoord. Kunnen we het hen kwalijk nemen dat ze niet luider roepen? De vraag op wie we kwaad moeten zijn, is niet altijd eenvoudig te beantwoorden.

  In een TED Conference in maart 2015 klaagt Bill Gates reeds aan hoeveel meer geld er gepompt wordt in nucleaire afschrikking dan in de bestrijding van de volgende epidemie, terwijl hij toen al voorzag dat dat onzichtbare scharminkel ooit veel ingrijpender zou uitpakken dan die gigantische raketten. Als hij al niet gehoord wordt!
  Groetjes, Patrick

  1. Dank je voor je uitgebreide reactie. Ik heb een variatie van volgers singles, koppels… maar inderdaad voor alleenstaanden, toch in mijn geval, scheelt het leven niet zo erg veel dan ervoor… zeker als je geen kinderen of kleinkinderen hebt of iemand in het rusthuis, kan je ze ook niet missen. Het is zeer rustig.. een bewust vervelen… me time zoeken… Zelfs met home office is ook de werkstress en verkeersagressie weg. Mijn blog over kwaad zijn is ook een reflectie van wat ik hoor rond me, in het nieuws, wat gedeeld wordt op Facebook… mensen verwerken door het uiten van hun kwaadheid… het vinden van de zwarte piet… maar eigenlijk is deze er niet.. Corona is de schuldige… al de rest kon niemand weten, niemand inschatten dat het zo aloverweldigend ging zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.