Als babyboomers minimalisme omarmen

Weer een koffer vol naar de kringloopwinkel gebracht. Ik ben bezig aan het ontspullen, en het einde is nog niet in zicht😊. Het begon tijdens corona met overbodige kledij op mijn Vinted te plaatsen. Vorig jaar, na de overstroming in Wallonië, en daarna was er mijn werkgever die een actie opzette voor Oekraïne… Dozen vol zaken waar ik anderen mee kon helpen verlieten mijn huis. Even on hold deze zomer, maar sinds een paar maand ga ik door elke kast, door elke kamer, van zolder tot kelder… Wat heb ik (nog) nodig, wat wil ik behouden? En blijkbaar volg ik hiermee een huidige trend: als babyboomers minimalisme omarmen😊. Plaats in huis, geeft plaats in mijn hoofd ook en is een blik naar de toekomst.

Hey boomer!

Babyboomers zijn de generatie geboren tussen 1944 – 1966 (wat ruim genomen). Wie onmiddellijk op het eind of na de 2e Wereldoorlog werd geboren, weet nog wel wat armoede en sober leven is. Maar in de gouden jaren ’60, toen ze zelf gingen werken kon de weelde echter niet op. Ze hadden al snel een auto, of zelfs 2, en een eigen woning of huurwoning. Er was niet langer een ‘beste plaats’, maar een salon met teevee waarin geleefd werd. Men ging op vakantie met het gezin. De economie boomde. De winkels lagen vol met nieuwe zaken, dingen waarvan we niet eens wisten of we ze wel nodig hadden, maar die zo leuk zijn om te hebben. Wij 50-plussers, eerder de late boomers, zijn de kinderen van deze ouders die door hard en veel werken aan hun kinderen een beter leven konden bieden. Een leven gevuld met dingen kopen.

Jarenlang stelden de grote portemonnees en het aanzienlijke besteedbare inkomen velen in staat om grote huizen te kopen en ze te vullen met heel veel mooie spullen, en zo ging het maar door. Sinds corona, toen we allen veel tijd hadden, hebben we een trend gestart, een culturele verschuiving als het ware. We omarmen nu het idee om ervoor te kiezen om met minder te leven… veel minder! 

Meer weten over de babyboomers, lees een artikel hier.

Verstand komt met de jaren?

En wij, de 3e generatie boomers, worden tegenwoordig heel kritisch wat we nog willen ‘bewaren’ en waarvan we afscheid nemen. Nu we ouder en een beetje wijzer zijn geworden, en we een nieuwe fase van ons leven ingaan, zullen babyboomers eerder minimalisme omarmen omdat ze hebben ontdekt dat minder echt meer kan betekenen. Minder spullen, meer vrijheid. Meer vrijheid, meer leven. Minder rommel, eenvoudiger leven. Eenvoudiger leven, meer geluk. Een minimalistische levensstijl is een relatief nieuw concept voor babyboomers, die jarenlang dé consumenten waren van ‘groter, beter, meer’. Maar je huis ontspullen en leren om overvloedig te leven met minder… is een trend zeker voor je toekomst. Dus ik ben goed bezig blijkbaar😊.

‘Spullen’

Alle zaken die zich al jaren in je kasten, laden, zolder, kelder, tuinhuis, garage, keuken,… bevinden en die je niet gebruikt. Al je administratieve papieren die je gewoon ‘houdt’ zonder dat je ze nog ooit nodig zal hebben. De inhoud van je kleerkast die er al jaren hangt zonder gedragen te worden. Alles wat onbruikbaar is, versleten, kapot, over datum,… weg ermee. Soms is het moeilijk afscheid te nemen… bijvoorbeeld van fotoalbums… Mijn plan is de mooiste foto’s er uit te selecteren, en achteraan de herinnering wat/waar/wanneer te noteren en deze in een grote schoendoos te bewaren. En later als ik oud ben, neem ik deze doos dan op mijn schoot en kan ik foto voor foto terug bekijken en denken aan wat ooit was😊.

Wij hebben geleerd

Soms hebben we een klein beetje over minimalisme geleerd van onze volwassen kinderen, die uiterst selectief zijn in wat ze in hun huis en hun leven toelaten. Misschien kreeg je zelfs een volmondig ‘nee mama!’ toen je hen wat van je eigen spullen aanbood terwijl je ook je kelder en zolder opruimde. Alles is een evolutie, misschien is deze jongere generatie opgegroeid met te veel overvloed, en weten ze zelf beter wat zij essentieel achten, en ze durven ook ‘nee’ zeggen tegen wat niet nodig of nuttig is. Ze leren ons ecologische denken, duurzamer te leven, te consuminderen,

Minder is meer!

En ook wij beginnen eindelijk te beseffen dat het hebben van overmatige hoeveelheden dingen niet alleen voor rommel, wanorde en chaos zorgt in ons huis en in ons leven, maar dat die zaken ook leeg en zinloos kunnen aanvoelen. Veel boomers beseffen dat wanneer ze opruimen, weggeven en weggooien, ze anderzijds tijd, geld en energie vrijmaken om zich te concentreren op wat voor hen het belangrijkst is ‘echt leven’. We hebben niet langer zin energie te besteden aan het vergaren van ‘meer’. MINDER IS MEER!

Als babyboomers minimalisme omarmen

De pandemie

De Covid-lockdown daagde ons uit om onze prioriteiten te heroverwegen. Er vielen ontslagen, er was werkloosheid, soms vervroegd pensioen…  We moesten allemaal proberen ons spaargeld langer te laten gaan. Nu de kinderen het huis uit zijn, besluiten velen van deze babyboomergeneratie om hun grote huizen op te ruimen, of zelfs te verhuizen en te kiezen voor een kleinere woning om de kosten te drukken en een eenvoudiger, bevredigender leven te leiden.

Onze eigen sterfelijkheid

De pandemie dwong ons ook om onze eigen sterfelijkheid onder ogen te zien. Misschien verloren jullie een geliefd familielid, en hoe erg het verdriet was toch moest het huis of de flat leeggemaakt worden. Confronterend. Of beseften we plots hoe snel een leven voorbij kan zijn. We willen nu nog ons beste leven leiden, nu het nog kan. De bijna slaaf te zijn van ons huis en onze tuin, of van kasten vol spullen, voelt niet goed. Sommige kiezen ervoor om hun té grote huis te verkopen, in te krimpen zodat ze dichter bij kinderen en kleinkinderen kunnen wonen. Andere willen dat er budget vrij komt om het leven anders in te richten. Liever betekenisvolle ervaringen boven een hoge hypotheek en energiekost.

Een veranderend leven

Het kan ook dat je je moet aanpassen aan veranderende levensomstandigheden. Echtscheiding, overlijden van een partner, mantelzorg en een afnemende gezondheid zijn slechts enkele situaties waarmee we in ons dagelijks leven worden geconfronteerd. Je woonst en inboedel moet dikwijls mee evolueren. Je kan niet met kasten vol verhuizen naar een appartement. Of misschien is je huis beter beheersbaar, zeker als je ouder wordt, als je nu al eens een hoop ‘rommel’ weg doet. Iets wat je rust schenkt voor de toekomst, als je wél wil verhuizen maar niet weet hoe aan te beginnen met zo een vol huis.

Levensstijl keuze

Wij boomers zijn soms ook gewoon die mentale, fysieke en financiële last beu van ons eens zo geliefde grote huizen en eigendommen. We zijn klaar om zaken los te laten die ergens als belastend voelen. En die je ervan weerhoudt het leven te leiden dat je echt wil misschien… Je wil graag een levensstijl die meer mobiliteit, flexibiliteit en veel minder verantwoordelijkheid biedt. Wij zijn niet die generatie die koppig vasthouden aan hun woonst. We leerden het al doende, velen zijn al meer dan 1 keer verhuisd.

Genoegen nemen met minder

Gelukkig is het nog niet te laat.

Want weet je, die overvloed aan ik noem ze misschien wat oneerbiedig ‘spullen’ veroorzaakt stress die belastend is voor onze gezondheid, ons welzijn en algeheel geluk… En dat is nu net een prijs die we in deze fase van ons leven niet kunnen betalen, want we weten dat we minder jaren voor ons hebben dan achter ons. Als babyboomers gaan minimalisme omarmen dan is het helemaal niet verwonderlijk dat we:

  • MAXIMALISEREN we onze levenservaringen, en
  • MINIMALISEREN we onze overtollige rommel.

En niet dat je niks meer mag kopen, of vasthouden om bepaalde zaken in je leven te hebben en te houden.  Maar ik ben zeker dat je verwonderd zal staan als je gewoon al eens in een voorbereidende fase een kast opentrekt en bewust denkt ‘dat kan weg, en dit ook’… Ik denk aan An die meedeed aan ‘Out of Office‘, over mensen met een burn out. An verkocht naar aanleiding hiervan haar huis en is gelukkig met de mobilhome waarin ze nu woont en rondtrekt, alles is zo overzichtelijk. En ze niet de enige.

Deze verschuiving en trend naar minimalisme voor boomers is een voorbeeld van onze veranderende waarden naarmate we ouder worden en hoe we ervoor kiezen om onze tijd, geld, energie en middelen te besteden. Nu we in de 3e fase van ons leven zijn of naderen, is het nodig dat we onszelf heruitvinden. We gaan van een leven vol spullen naar een leven vol goesting om dingen te ervaren. en dat is positief.

Groetjes van deze boomer die net een doos vol oud papier heeft klaargezet en andere zaken voor het containerpark.

Xoxo Ninon (nee het is niet mijn huis😊)babyboomers minimalisme omarmen babyboomers minimalisme omarmen

 

Lees ook deze blogs je-huis-ontspullen-is-ook-je-hoofd-opruimen en verkoop-het-op-vinted-ook-voor-50

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.