Amor fati accepteer wat je overkomt

Ik wist niet dat het een naam had ‘amor fati’. Het woord ‘fati’ betekent lot, het idee dat gebeurtenissen voorbestemd zijn om te gebeuren. En ‘amor’ is hou van… Iedereen krijgt op een bepaald moment in zijn leven te maken met tegenslagen. Dingen gaan niet altijd zoals we hadden gepland of gehoopt. Amor fati is een levensfilosofie die het leven probeert te omarmen met al zijn ups en downs, al zijn schoonheid en gebreken. Amor fati is het aanvaarden en omarmen van alles wat is gebeurd, gebeurt of zal gebeuren in de toekomst. En hoe ik het meestal ook probeer… en het probeer in perspectief te zien, het is niet altijd makkelijk en evident. Amor fati accepteer wat je overkomt.

Wat is amor fati?

Het is een Latijnse uitdrukking die zoveel betekent als je aanvaart en accepteert wat je ook maar overkomt, het liefhebben van het lot of eerder je noodlot. Net zoals die oude stoïcijnse Grieken en Romeinen al dachten: ‘Hoop niet dat de gebeurtenissen gebeuren zoals je wilt dat deze gebeuren, maar wens liever dat de gebeurtenissen gebeuren zoals ze gebeuren en aanvaard het gebeuren’ Eeuuhh 😊. Veel later was er ook de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche (je weet wel deze van ‘what does not kill me makes me stronger’) die zegt ‘Liebe das, was notwendig ist’ – heb datgene lief wat noodzakelijk is. Hij bedoelde, hou gewoon van wat er gebeurt en doe verder met wat je overkomt, wens niet dat de werkelijkheid anders is, maar accepteer en omarm ze. De meeste gebeurtenissen vinden toch plaats zonder je er iets over te zeggen hebt.

Mindful

Eigenlijk is ‘amor fati accepteer wat je overkomt‘ een vorm van mindfulness. Iets niet negatief benaderen is dan weer goed is voor je mentale en fysieke gezondheid. In plaats van te piekeren over hoe je zou willen dat de dingen zouden zijn gegaan of hoe de dingen anders hadden kunnen zijn, vraagt amor fati je om je over te geven aan wat hier en nu waar is. Dit wil niet zeggen dat je niet moet opkomen voor onrecht of proberen de beste keuzes in het leven te maken die je kunt. En het betekent niet dat iemand het verdient dat er slechte dingen met hen gebeuren.

Boris

Nee ik kijk niet naar het vogeltje 🙂

Momenteel wordt mijn amor-fati, mijn aanvaarden erg uitgedaagd, ik wil zo graag dat de werkelijkheid anders is.  Boris heeft namelijk een kankertumor. Het begon met een bultje aan zijn achterpoot, precies een muggenbeet… Het is een kwaadaardige mastceltumor, maar het  kankergezwel is vlug gegroeid en te dicht bij zijn kniegewricht om nu weg te snijden. Dus Boris krijgt 14 dagen lang een cortisonepil om de tumor te doen krimpen en uitzaaiingen in te perken en daarna misschien nog zwaardere ‘chemo’-pillen… of misschien zal het weggesneden kunnen worden…  misschien zal hij overleven.

Het is maar een hond, en toch stort je wereld plots zo een beetje in… 7 jaar samen, Boris is mijn roommate…In voorbije lock down was Boris mijn wandelmaatje, mijn bubbel, de reden waardoor ik me nooit eenzaam of echt alleen voel. En nee ik mag geen medelijden hebben. Want wat ik niet wil is dat Boris mij komt troosten als hij mijn triest zijn om hem aanvoelt. Gelukkig heeft hij momenteel nog geen last van de kanker aan zijn poot of bijwerkingen van de pillen…

Ik heb een knuffel nodig…

Als we samen gaan wandelen zing ik kinderliedjes om me in die happy modus te houden, en ja soms met aangepast tekst. Of herhaal ik als een mantra in mijn hoofd… amor fati accepteer wat komt komt, geniet van wat is is… En ook ‘memento mori, memento vivere’ (vergeet niet te sterven, vergeet niet te leven). Het leven zou en stuk gemakkelijker zijn als we de vergankelijkheid zouden kunnen aanvaarden als een deel van de cyclus van het leven net zoals natuurvolkeren dit kunnen. Hier komt de tentoonstelling van Lieve Blancquaert in mijn herinnering en de blog die ik schreef, circle of life.)

Borisje wandelt heerlijk schoon
Borisje blaft op held’re toon
’t Windje ruist zo zacht
Ja het zingt met ons mee
In de weide dartelt het jolige vee
Lustig klinkt ons lied
Wie blaft met ons mee
Waf wafwafwaf wafwaf waf waf waf😊

Amor fati accepteer wat je overkomt

We willen zo graag dat bepaalde dingen in het leven anders, meestal, beter zijn en dat maakt ons ongelukkig. Maar willen we echt dat zaken anders zouden zijn, veel van wat ons overkomt is ons eigen keuze. Wijzelf beslissen ook om onze keuze niet leuk te vinden. Zouden we niet beter denken ‘dit is niet slecht of goed, het is gewoon’, zonder er verdere verwachtingen er aan te koppelen? Maar met een amor fati-mentaliteit word je niet verteerd door negatieve gevoelens en gedachten als er iets misgaat. Het is een soort loslaten, wat je uiteindelijk kan helpen om vooruit te komen.

Amor fati is je toekomst verwelkomen, hoe onvoorspelbaar die ook is. Het is ergens alles wat er in het leven gebeurt als positief of op zijn minst noodzakelijk te beschouwen. De leuke en positieve dingen die je overkomen maar ook je verdriet en je pijn, zijn gewoon een deel van het leven of we dit nu graag hebben of niet.

Het leven kan niet alleen maar leuk zijn… Het is aanvaarden wat gebeurt, maar dat is gewoon zo moeilijk soms. We willen zo graag dat het leven loopt zoals we willen. We denken zo graag dat we alles wat krom is recht kunnen buigen. Maar dat kunnen we niet. We kunnen de realiteit niet echt veranderen.

Accepteren wat is vergt veel meer da vechten tegen wat is

De accepteren wat je overkomt en zeker als het negatieve ervaringen zijn vereist relativeringsvermogen, sterk zijn en het willen aanvaarden… and we’ll take it from there.
En ook al kan je niet beslissen wat er precies in je leven zal gebeuren, de uitkomst van die gebeurtenissen hangt nog steeds vaak af van je acties. Het zijn je acties van vandaag die de gebeurtenissen van morgen vormgeven. En het is niet omdat je deze amor fati-gewijs wil accepteren, dat je niet kan, mag, moet beslissingen nemen die de uitkomst kunnen veranderen. Het betekent alleen dat je begrijpt dat als je het niet kunt veranderen, het je beste optie is om het te accepteren en te proberen er het beste van te maken.

Ik wil met heel mijn hart dat Boris beter wordt, dat een vriendin geneest van kanker, dat er wereldvrede komt… maar als dit niet zo is… amor fati accepteer wat je overkomt.

Xoxo Ninon

 

4 reacties

  1. Zo erg voor Boris, ik duim en hoop dat het goed komt. Jouw blog is zo diepzinnig maar zo raak. Sommige dingen moest ik 2 keer lezen om te laten bezinken… Nina

  2. Het is lang geleden dat ik nog eens reageerde, maar ik lees wel al je blogs. Ik reisde mee met jou naar Wenen vorige keer. Maar vandaag pakt je blog me, we kregen net slecht nieuws in de familie en je hebt zo gelijk. Ik ga mijn best doen het te accepteren en zo veel mogelijk nog mooie herinneringen maken… Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar veel beter voor iedereen dan alleen met de negatieve kanten en verdriet bezig te zijn. Doe zo verder.

    1. Dank om zo een trouwe volger te zijn van mijn schrijfsels. Spijtig dat je familie verdriet moet overkomen, het helpt inderdaad dat je aanvaardt wat je niet kan veranderen.. Veel moed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.