Als vrienden = familie en familie = vrienden zijn

Als vrienden = familie en familie = vrienden zijn

Vrienden zijn de familie die je zelf kiest… en als je met je familie ook het gevoel krijgt dat ze als vrienden zijn… Lucky me, en ik weet het is niet altijd een evidentie… Maar in coronatijd ben ik blij dat ik omringd ben door een warme vaste kern. En aan all my friends toen we elkaar voor het eerst zagen, hadden we geen idee dat we na al die jaren nog steeds in elkaars leven zouden rondlopen. Dat je er bent in happy en in dippy times.  In goede en slechte tijden. Soms samen verdriet te hebben, maar ook om te giechelen, glimlachen, schaterlachen, slappe lach te hebben… Als vrienden = familie en familie = vrienden zijn dank jullie … Ja mijn dankbaarheidsmodus werkt nog eventjes door…

Aan mijn vrienden en familie

Bedankt dat onze warme vriendschap ook briesjes tot heviger waaien doorstaat. Soms was er al eens een discussie, een misverstand, of had een van ons een slechte dag, of misschien gingen we door een moeilijke periode… Soms moet de waarheid (elk zijn waarheid weliswaar) eens gezegd worden en soms kwam daar eens een kwetsend woord bij… iets wat we niet konden terugnemen of iets te eerlijk rechtdoor in onze emotie, of was onze reactie niet echt vriendelijk terwijl dit tussen vrienden wel zou moeten. Maar wat er ook gebeurde, een goede vriendschap struikelt niet over ergens toch pietluttigheden, omdat we weten hoe belangrijk die is. Bedankt dat je altijd mijn excuses hebt geaccepteerd, en dat je genoeg van me houdt om me te vertellen wanneer je niet echt gelijk had.

Bedankt dat je naast me stond toen mijn leven hobbels en bobbels kende die niets met jou te maken hadden. Wat het probleem ook was, soms nam je gewoon mijn hand vast om me in evenwicht te houden… tot steun te zijn… En toen ik voelde dat dingen de verkeerde kan uitgingen, dat alles in duigen viel, huilde je met me mee ook al begreep je het misschien niet allemaal. Je verdedigde me, ook al had ik het misschien mis – en je wees er me op toen we alleen waren en dat is goed. Je hoefde met mijn problemen niet mee te leven en in feite was mij ter zijde staan ook niet echt jouw verantwoordelijkheid. Maar toch waren die relativerende babbels en jouw aanwezigheid misschien net de reden waarom ik dacht ik red het wel.

Bedankt dat je met mij mooie herinneringen hebt gecreëerd die ik levenslang kan koesteren. Bedankt voor de vele schrijfsels en telefoontjes om met me te praten over het leven, over soms voor jou misschien de ver van je bed onderwerpen… Bedankt dat we samen nieuwe dingen en plaatsen ontdekten en verkenden. Of dat je me hebt laten zien welke dingen ik misschien had gemist niettegenstaande ze misschien op mijn pad lagen. Bedankt om jouw kijk op het leven te laten zien, ook al strookt die soms niet helemaal met de mijne… die verschillen zijn zo leerrijk.

Bedankt dat je van me houdt, ook al voelde ik me niet altijd geliefd. Bedankt dat je me herinnert aan al het goede dat je over me weet sinds die eerste keer dat we elkaar ontmoetten. Dat je al je jaren ervaring met mij inzet om me soms te coachen… te adviseren. Bedankt dat je me aanmoedigde toen ik niet durfde, en dat je in (bijna) alles mijn grootste supporter bent.

Bedankt dat je tegenstaande ons leven soms anders liep en onze paden niet evenwijdig waren we toch een goed contact hielden. Dat ondanks afstand, relaties, nieuwe jobs, nieuwe kansen of gewoon een hectisch leven, we toch bleven ergens zelfs investeren in het onderhouden van onze vriendschap. Soms kunnen ‘futiliteiten’ vriendschappen tot scherven brengen… misschien kan je dan ook best de oude Japanse ‘kintsugi’ techniek toepassen. Want of scherven geluk brengen daar twijfel ik aan, maar als je ze met die blinkend dure goudlijm terug tot een mooi geheel maakt… zijn die kraks in de vriendschap schitterende reminders dat alles goed komt. Want ze hebben je geleerd dat als je moeite doet voor elkaar en voor je vriendschap, je bouwt aan dat betrouwbare, attente, trouwe, warme netwerk dat iedereen zo nodig heeft. Ja toch.

Bedankt dat je ervoor koos om de voorbije jaren gewoon in mijn leven te zijn. We hebben dat goed gedaan. En ik kijk uit onze jaren die komen… Als vrienden = familie en familie = vrienden zijn. Ik hou van jullie.

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs over vriendschappen B.F.F…. vrouwenvriendschappen  & Vriendinnen als je 50+ bent

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.