Als je op een kruispunt in je leven staat, stel jezelf dan deze 8 vragen

Het is gebeurd… (de lievelingsquote van Erik Van Looy, De Slimste Mens vanaf 16 oktober terug op teevee klik hier voor het superleuke promofilmpje). Maar ook in mijn hoofd echode ‘het is gebeurd’ meerdere keren vorige week… Én compromis getekend, én huurcontract getekend. Dus mijn verhuis naar Gent is een feit. Maar toch, vorige nacht had ik een paniekaanval(letje)… Heb ik er goed aan gedaan? Had ik niet beter? Nee want, ja misschien… nee toch niet… Als je op een kruispunt in je leven staat heb je slapeloze nachten. Er is waarschijnlijk een parallel universum waarin je liefst optie A kiest. Er is ook een leven waarin je aan optie B prioriteit geeft, en toch twijfelt over optie C. Het is aan jou om te beslissen welke je kiest, hier en nu… Veranderen voelt soms angstaanjagend. Wat als je een verkeerde keuze maakt en de rest van je leven in puin valt? Oké, laten we ons niet laten meeslepen. De waarheid is dat het leven nooit alleen maar slecht of alleen maar goed is. Wat je ook kiest, je zal uiteindelijk altijd op een of andere manier gelukkig worden. Het is het hoe, de ‘op welke manier’, die je doen twijfelen… Kies ik A of B of toch A of misschien beter C… Wil je wat hulp bij het navigeren door dit grote dilemma? Als je op een kruispunt in je leven staat, stel jezelf dan deze 8 vragen…

1) Welk pad daagt je uit om te groeien?

Twijfel jij ook om drastische beslissingen te nemen in je leven? Om te kiezen wat je al heel lang wil, maar telkens een excuus vindt om het niet te doen? Je weet wat je hebt, maar je kan ook niet inschatten wat er op je pad zal komen nu. Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Kies je voor wat je weet of ga je toch een ommezwaai aan je leven geven. Buiten je comfortzone gaan heeft nochtans een positieve invloed op je welzijn, en geeft je een gevoel van keuzevrijheid. Kies het pad dat je uitdaagt om een betere versie van jezelf te worden.

Ik liet mijn leven me vooral overkomen, ik liet het vooral afhangen van anderen. Het voelt nu wat onwennig.

2) Kop of munt, voel je je teleurgesteld over het resultaat?

Als je op een kruispunt in je leven staat, gooi dan kop of munt. Als je een munt opgooit om een beslissing te nemen, en je ziet het resultaat en je voelt je teleurgesteld. Dan weet je dat je echt optie B eigenlijk wilde. Je buikgevoel is slimmer dan je denkt. Wetenschappelijk zijn je hersenen en darmen nauw met elkaar verbonden en supergevoelig voor emoties. Dus de beste manier om een beslissing te nemen is het combineren van logisch denken met je hersentjes en intuïtie wat je diep vanbinnen voelt.

Wou ik nog blijven in mijn oude huis? Er waren te veel ja maar’s… Is de nieuwe flat een goede keuze… vink, vink, vink, vink… tal van vinkjes…

3) Wat als niemand mij kende?

Sommigen gingen naar de universiteit of hogeschool omdat het verwacht werd, en zo een diploma dat staat toch leuk. Of trouwden een ‘goede partij’ of bleven bij elkaar… want wat zouden de mensen zeggen? Kozen voor dat huis, die auto, deze scholen en hobby’s voor hun kinderen, die outfits in de kleerkast, die vriendenkring, die job en ga zo maar door.

Als niemand zou weten of zien wat je doet of kiest, zou je dan dezelfde keuzes hebben gemaakt? Als je er nooit iemand zou kunnen over vertellen, zouden deze zaken nog belangrijk zijn voor jou? Sinds forever hebben de mensen in je leven je gevormd tot wie je nu bent. Met elke relatie ben je gegroeid, veranderd en heb je stukjes van een andere persoon geïntegreerd in je eigenste zelf. Maar het heeft ook zijn nadelen. Soms is wat je doet meer een prestatie voor anderen dan een vervullende ervaring voor jezelf.

4) Wat is voor jou belangrijk in je leven?

Wanneer je je op een kruispunt in je leven staat, is het belangrijker dan ooit om je prioriteiten op een rij te zetten. Misschien was het je droom om vooral een gezin te hebben, en dat is prima gelukt mits de nodige ‘opoffering’… Nu de kinderen het huis uit zijn en jij bijna op pensioen gaat, kijk je uit naar eindelijk me-time. Tijd voor jezelf om te reizen, hobby’s die je al zo lang wou, misschien zin om te verhuizen of overwinteren in Spanje,i… En dan komt dat telefoontje… ‘Mama, mag ik op je rekenen om je kleinkind op te vangen? En kom je babysitten ook in het weekend, want wij willen ook nog eens kunnen weggaan en zo😊?’ … Een kleinkind een superleuke cutiepie… je hart zegt ja ja ja… Luister je dan ook naar je hoofd, naar wat je wou voor jezelf? Kiezen is altijd wat verliezen. En bij elke keuze zijn er nuances die niet eenvoudig in een online bericht kunnen worden samengevat. Maar je snapt het idee, en het leven is geven en nemen… voor alle partijen.

5) Wat zijn de voor- en nadelen van elk scenario?

Als je met een dilemma wordt geconfronteerd, wees dan niet bang om die goede oude ‘voor- en nadelen-lijstjes’-methode te gebruiken. Noteer links en rechts op een vel papier wat zijn de pro’s en cons van elke situatie? Als je het nog realistischer wilt maken, geef ze waarde tussen 1 en 5. Dit komt omdat je misschien veel nadelen hebt, maar deze kunnen veel minder belangrijk zijn dan de drie grote pluspunten. En dan helpt een simpel optellen…

6) Welke optie leidt tot mijn ideale leven?

Ergens hebben we allemaal een idee hoe onze ideale toekomst er zou moeten uitzien. Wat lijkt je het perfecte leven? Nee knap en rijk is geen optie, je moet dieper graven dan dat. Wat is je ideale job? (oké misschien met die bijna 60 wat te laat om er nog iets aan te doen, en ik doe mijn werk wel graag) Wie ben jij als persoon? Hoe breng je je vrije tijd door? Wat heeft jou een gevoel van geluk? Als je antwoorden op die vragen hebt, dan zou je moeten beslissingen nemen die leiden naar het leven waar je van droomt. Realistische beslissingen evenwel, alleen dromen leidt tot te veel frustraties als je er zelf niks aan doet.

Ik droom er al lang van, nu wordt het mijn nieuwe realiteit. Mij lijkt een leven in een stad echt wel leuk, zeker als single bijna zestiger… ’s Ochtends wandel ik gewoon het stad in om een krant, en dag een koffie op een terrasje… looking at Ghent going by. Of wil ik naar de film, aan cultuur doen, gewoon even windowshoppen en apero-babbel met een vriendin… En dan heb ik het nog niet over de praktische voordelen van kleiner wonen, geen gras meer geen onkruid…

7) Als ik beslissing A neem, zal ik me dan altijd afvragen wat B had gebracht?

Bij het maken van belangrijke levenskeuzes tolt het in je hoofd. Het nadenken maakt je gek. Als ik A kies, laat ik tegelijkertijd B los, en omgekeerd. En nee je zal nooit weten waar het andere je zou naartoe hebben gebracht. Je zwaait gewoon altijd vaarwel naar een andere jij, een ander leven, een andere toekomst. Nu is het aan jou om te beslissen welke toekomst het waard is om weggegooid te worden. Het is moeilijk, nietwaar?

Maar dit is wat ik door de jaren leerde en zag rondom mij. Als je je niet 100% kunt verzoenen met plan A, omdat je zeker weet dat je altijd zal afvragen wat B had kunnen zijn… Tja misschien moet je het simpelweg eens proberen, meestal kan je altijd nog terug. Wat je ook kiest, het moet zo zijn. Laat de wat-als-vragen los alsjeblieft.

Ik koos de voorbije 30 jaar altijd het gekende pad X ‘Oudenaarde’… En toch bleef plan B in mijn hoofd spelen… En nu wil ik van die grote onbekende ‘Y’ ‘Gent’, een nieuwe thuis maken.

8) Ben ik nerveus en toch opgewonden?

Als je op een kruispunt in je leven staat voelt de beslissing om je leven een andere wending te geven nooit veilig. Ja ik heb al een paar nachtjes wakker gelegen, een hoofd vol met gedachten. Je gaat een nieuw hoofdstuk van je verhaal binnen, en het is eng, onzeker en maar ook vol plezante uitdagingen. De grote verhuizing maakt me nerveus, al die beslissingen die je alleen moet nemen… Maar weet je… ik ben ook opgewonden, ik kijk er naar uit. Ja Gent, ik weet dat het leuk wordt.

Hoe meer ik terugkijk op wat ik achterlaat, hoe meer ik besef dat ik echt een grote verandering nodig heb om vooruit te komen.

Xoxo Ninon

Als je op een kruispunt in je leven staat Als je op een kruispunt in je leven staat Als je op een kruispunt in je leven staat

Lees ook Buikgevoel en een-van-je-9-levens

14 reacties

  1. Dank je wel. Ik had ook altijd kriebels in de buik bij mijn eerste schooldag, of heb het als ik iets anders voor het eerst doe… Maar valt bijna altijd heel goed mee 🙂

 1. Afscheid nemen van je oude vertrouwde nest, en van een nieuwe boom je nieuwe (t)huis maken. Het doet wat men een mens. Succes, proficiat, je zal dat prima doen!

  1. Dank je wel, en mijn nieuw nest kijkt uit op een park. Dus ’s ochtends ontwaken met vogelgesjilp zal voelen als mijn oud nest :-). En ik zal mijn vleugels wat meer kunnen uitslaan.

 2. Het is idd scary om alleen die beslissingen te maken op dit moment in uw leven, het lijkt eigenlijk nooit het juiste moment… Ik.voel erg met je mee omdat ik dezelfde stap moet zetten of dit reeds lang had moeten doen. Dit is echter, denk ik, een hele goede beslissing geweest voor jou en ik wens je alle succes, Ninon!

  1. Dank je wel. De beslissing ging er wel komen, maar nu heb ik gewoon iets vlugger beslist. Komt goed. Ook jij zal kunnen beslissen als je klaar bent voor de beslissing. Kriebels in de buik heb je sowieso altijd.

 3. Dit is een goede beslissing! Een droom waarmaken is niet iedereen gegeven. Het zal wat aanpassing vragen, maar ik ben er zeker van dat het goed komt en Gent je ‘nieuwe’ of hernieuwde hometown wordt. En een extra reden voor mij om meer in Gent te vertoeven 🙂

  1. Merciekes. Inderdaad een switch Gent wordt nu my 1st hometown. Ik zal maar vlug de logeerkamer in orde maken dan 🙂 en hoop dat er in Oudenaarde ook af en toe een slaapplaatsje is :-).

 4. Je droomt al jaren van een verhuis naar Gent en dit jaar, met een ‘speciale’ verjaardag in zicht (nee, ik zeg geen getal ;-)) was het allicht het laatste duwtje in de rug dat je nodig had om de stap te zetten. Veel geluk en plezier gewenst met je ‘nieuwe’ leven !

  1. Dank je wel. Ja zo nog niet bekeken maar eigenlijk is het een verjaardagscadeau aan mezelf :-). En ik verwacht je heel veel op de koffie. 🙂

 5. Verandering is altijd beetje twijfelen doe ik hier goed aan maar het komt goed Ninon.
  Is je droom geweest en deze komt eindelijk uit ! genieten zou ik zeggen.
  en als je steuntje nodig hebt je weet ons te vinden hé

  1. Dank je wel. Ja je weet wat je hebt, maar nog niet wat er in de plaats komt… HIhihi ik zoek mannen met spieren… moest je er kennen? 🙂

 6. Het typeert jou om ‘de koe bij de horens te vatten’. Het is durven, maar tegelijk weten wat je wilt. Een weloverwogende beslissing die al een tijdje in sluimerfase zat. Dus doe gerust dat vreugdedansje… alles komt goed. xx

  1. Soms moet je durven springen, maar het is misschien iets gemakkelijker als je het al heel lang overweegt… da’s waar. En wil je veranderingen, dan moet je zelf veranderen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.