Achterwaarts kijkend naar je toekomst

Plaats een komma in de titel. Achterwaarts kijkend naar je voorbije ervaringen, maar ook kijkend naar wat je toekomst brengen zal. En wat je meemaakte heeft altijd een invloed op je zijn, je doen en je denken. Toch moet je die gebeurtenissen uit je verleden, hoe erg deze misschien zijn, een koesterende herinneringsplaats geven, of een plaats waar je het verwerken kan. Koesteren is een positief gevoel, verwerken is ook iets waar je uit leert. Blijven hangen in je verdriet of in je boosheid is niet goed, je leeft niet meer. Onze herinneringen zijn als een boek met verhalen in ons hoofd, waar we af en toe een paar zinnen uit lezen. Achterwaarts kijkend naar je toekomst . 

Het kost tijd

Onlangs onderweg naar het werk, hoorde ik de sirene van de M.U.G. en deze stopte voor een huis… Dit beeld, dit geluid, deze herkenning ging onmiddellijk naar mijn hart, naar mijn tranen… Voor mijn deur waren ze te laat, ik was te laat. Soms is het een beeld, een geur, een lied, een plaats die herinneren aan emoties van weleer… Mooi, verdrietig, breed glimlachend, weemoedig… Soms als een flits en deze gedachte is even vlug weer voorbij. Goedbedoeld zegt men dat je je verleden moet loslaten, je rugzak legen… Je moet je focussen op je leven, je toekomst. En toch, je moet de tijd nemen om te begrijpen hoe je verleden en heden met elkaar worden verweven om de ‘jij’ in jou te creëren. Mij helpt dit schrijven van  blogs hier, ik krijg meer inzicht in mezelf. Schrijven is analyseren, is terug kijken, is afwegen, is relativeren, is emoties een plaats geven, is weer woorden deleten op papier… daarom niet in je hoofd… Het kost tijd om achterwaarts kijkend naar je toekomst verder te doen, verder gewoon met leven, jouw leven.

Probeer ook in slechte ervaringen iets positief te ontdekken

Vooral hoe je omgaat, hoe we ‘denken’ over ons verleden is  belangrijk. Ik heb mooie, leuke herinneringen met mijn overleden partner, op deze focus ik. Ik had ook niet zo toffe, zware ervaringen in die 5 jaar samen, deze herinner ik me gewoon. Het heeft me geleerd over mezelf, hoe ik met zaken om ging of ga, hoe ik wat gebeurd is plaats of probeer te plaatsen. Hoe ik in die mindere zaken iets positief ontdekte. Ik heb mijn veerkracht ontdekt. Ik ben milder geworden voor anderen hun ervaringen, begripvoller, ook voor mezelf en voor mijn partner. Ik begrijp veel, niet alles, omdat ik ‘achterwaarts kijkend naar je toekomst’ (mijn) probeer te leven. Kan ook jij nadenken over je verleden, en in die herinneringen die je nog steeds als negatief ervaart, toch een positief gevolg vinden? Misschien maakten deze een sterke madam van je, of heb je net daardoor meer begrip gekregen voor anderen. Of ben je je verdriet toch kunnen ontgroeien en koester je de mooie herinneringen in je hart. Of leerde je nieuwe toffe mensen kennen, zeggen ze niet vrienden is de familie die je zelf kiest.

Het positieve uit je verleden mee nemen verrijkt het heden

Levenslessen. Elke ervaring die we hebben meegemaakt, elke angst, elke teleurstelling, elke mislukking, elke schaamte, elke afwijzing,… Het zijn misschien levenslessen waar we iets moeten uit leren… over onszelf, over de andere, maar op een positieve manier, een kracht binnenin onszelf, die ons sterker maakt. Sommige van jullie hebben emotionele stormen doorstaan, en denken nee er was  echt niets positief aan… Dan hoop ik dat je ondertussen je plaats in je leven gevonden hebt. Je dikwijls happy voelt (altijd hoeft ook niet). Dankbaar bent voor wat je wel hebt. Of misschien heb je ook veerkracht, mededogen, hoop of zelfvertrouwen geleerd? Levenslessen, achterwaarts kijkend naar je toekomst .

Mijn levensles 1 : ik ben door ervaringen uit mijn verleden empathisch geworden, ik begrijp de gevoelens en gedragingen van iemand. Maar ik moet opletten dat mijn empathie geen excuses zoeken wordt voor de andere zijn foute gedrag. Grenzen aangeven.
Mijn levensles 2: ik ben ook niet jaloers op iemands anders zijn, hebben, kunnen,.. Iemands anders’ geluk, looks, die grote auto, die mooie job, die nieuwe partner, de lotto,… zonder ook maar een spatje nijd te voelen gun ik het hen van harte, helemaal, allemaal. Want je kent nooit iemand anders leven.

Ik weet dat het positieve vinden in ervaringen soms echt wel moeite vraagt. Maar een positievere kijk brengt een gevoel van optimisme mee en dat is een meerwaarde voor je verdere leven.

Ook jij, achterwaarts kijkend naar je toekomst

Xoxo Ninon

PS: Mijn feniks tattoo is symbool voor dit achterwaarts kijkend naar mijn toekomst. Deze staat op mijn rug dus ik moet achterwaarts in een spiegel kijken om deze te zien. Mijn feniks staat voor onder veranderende omstandigheden jezelf terug uit te vinden, mijn toekomst dus.  Klik hier voor een blog en foto’s.

6 reacties

    1. Hey meisje, ik weet het is niet altijd even gemakkelijk, we hebben allemaal een rugzakje, de manier hoe je het draagt en wat je er uit haalt om achter te laten of te koesteren is belangrijk. Grtjs

    1. Dank je voor je reactie. Die positieve kijk is voor mijn inderdaad belangrijk, maar ik weet ook dat niet iedereen die zo maar heeft. Grtj

  1. Ik doe dat ook veel met wat ik mee maakte in mijn verleden rekening houden in mijn toekomst.. zowel positief als negatief… zoals je schrijft de lessen die het leven je leert… soms zijn ze wel belangrijk, niet altijd. Knuffie

    1. Voila je levenslessen moet je op een positieve manier meedragen in je huidige leven en je toekomst, bedankt voor je reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.