A Reason, a Season, a Lifetime… vriendschappen…

Net als een trendy hip item wat je koopt en draagt, en dat maar eventjes in je kleerkast vertoeft en je outfit bepaald, heb je ook vriendschappen die maar tijdelijk in je leven blijven… Maar je hebt ook vrienden die zijn als een echte kasjmier Max Mara mantel, van die warme blijvers waar je nooit afscheid zal van nemen. We hebben allemaal goede vrienden nodig. Hechte vriendschappen verbeteren onze gemoedstoestand. Door vriendschappen  functioneren we beter. Ze zijn dikwijls een boost voor onze emotionele en fysieke gezondheid (zeker om  samen die 10.000 obligate (shopping) stapjes zetten 😊 ). Sommige zijn blijvers… anderen…  for… Reason, a Season, a Lifetime… vriendschappen…

Ik las onlangs ‘People come into your life for a reason, a season, or a lifetime. When you figure it out which it is, you know exactly what to do.’ Mensen komen in je leven om een reden, voor een tijdje of voor de rest van je leven. Als je weet waarom, besef je ook wat deze vriendschap voor je betekent of ooit betekende.

REASON = reden

Net zoals je een feestelijke dikwijls duurdere outfit koopt om naar een bepaald feestje te gaan en die je daarna nog eens uit je kast haalt voor het kerstdineetje of een after-work-party (allemaal pré corona dan wel). Of die sportieve sneakers en hoodie, die je speciaal kocht om te sporten maar ook hip en trendy staan om je outfit te downdressen naar meer casual of die je ook draagt tijdens doggy walks… Je kocht iets met een bepaald doel, om een reden, a reason.

Ook sommige personen leer je kennen om een bepaalde reden. Ze wandelen een tijdje mee op je levenspad om je te begeleiden, of je te helpen bij iets wat je mist… En ergens on the way besef je ‘we’ zijn er niet meer… omdat het hen misschien beter uit kwam, of ons. Soms leer je er diepgaande lessen door, niet altijd even leuk.  Een tijdelijke boyfriend die je leert dat je moet stoppen met naïef zijn dat niet iedereen van jou houdt zoals als jij van hen.

Of soms zijn het gewoon passanten waarmee je een gemeenschappelijk hobby deelt? Of iemand die ook alleen is en samen gaan jullie naar single parties? De (klein)kinderen zitten op dezelfde school, en jullie doen opvang voor mekaar. Of iemand die er plots is om je door een moeilijke periode te helpen? Net op het moment dat je iemand zoekt om iets voor je te betekenen om iets samen te doen zijn zij geheel onverwacht daar.

En toch, onder veranderende omstandigheden en zonder er daarom iets fout loopt in jullie relatie, evolueert ook de reden… De intensiteit gaat weg uit de relatie en de vrienden worden eerder kennissen… Niks mis mee…

 

SEASON = tijdje

Ja oktober ondertussen, die zomerse jurkjes in jullie kledingkast zijn al lang weer gewisseld voor warmere outfits. Of misschien heb je voor dit najaar nog cosy geruite winterjas of een lekker zachte fluffy trui gekocht. Iets waar je tijdens de koudere maanden alle plezier zal van hebben. Of die zo veel gedragen little black dress, waar iedereen steeds van zei dat die je prachtig stond… maar ze past niet meer.

Zo is het soms ook met vrienden… Mensen die je kent van vroeger op school of de jeugdbeweging, die dus al lang in je ‘kleerkast’ hangen en waar je die klik nochtans mee had, maken nu geen deel meer uit van je leven. De gemeenschappelijke vriendschappen van tijdens je huwelijk, die jaren die basics waren in je dressing, verwelken.

Of nieuwe mensen die je leert kennen op je werk, op reis, of tijdens de wekelijkse sportwedstrijd. Waar het mee klikt tijdens die rondreis, en je misschien ook nog even foto’ s uitwisselt… en dan stopt het… Of waar hele bomen worden opgezet na de wedstrijd beter hoe deze gespeeld had moeten worden… En de volgende keer supporteren jullie weer voor dezelfde ploeg, en zo seizoenen lang… Maar worden jullie echt vrienden? Soms…

Net zoals die warme wollen trui of winterjas voor de koudere periodes vooraan in je kledingkast hangt, heb je ook vriendschappen die maar tijdelijk in je leven blijven… meestal zijn deze  in je leven for a seaon… En dat is oké.

LIFETIME = altijd

Sommige vriendschappen zijn ‘klassiekers’, die beginnen als a season, en blijven een leven lang. Vriendschappen die niet verslijten, die tegen een stootje en wat nattigheid kunnen, net als mijn rubberen tuinlaarzen (en die zijn toch al 25 jaar oud). Of vriendschappen die je net zo koestert als die nooit uit de mode gaande vicuna (duurst wol ever) jas van Max Mara, of misschien wel als je ex-trouwjurk… En al worden die vriendschappen soms eventjes for a reason or a season omdat de omstandigheden veranderen, deze mensen blijven je omringen.

Lifetime vrienden, en dit  kan ook je partner of je familie zijn, die voor altijd meelopen op je levenswandel, zo gewoon gezellig gearmd.  We moeten tijd besteden aan het koesteren van de soorten langdurige relaties waarnaar we op zoek zijn.  Doe jezelf een plezier en geef je relaties dit seizoen opnieuw prioriteit, koester deze lifetime vrienden en blijf verbonden uit wederzijdse eerlijkheid, loyaliteit, empathie en  positiviteit.

A Reason, a Season, a Lifetime… vriendschappen…

Iedereen die je nu kent en liefhebt, was ooit een vreemde. Kan je je als je terugkijkt naar je verleden een tijd herinneren waarin veel van deze mensen niet in je leven waren? Sommigen zijn al zo lang bij je dat je ze als vanzelfsprekend beschouwd. Ook relaties moeten worden verzorgd als die waardevolle mantel waar de zoom soms loslaat, de voering moet vervangen worden of  je de knopen terug moet aannaaien. Een vriendschap onderhouden is een fulltime job en is net zoals die ‘oude’ mantel een investering. Of het nu platonische vriendschappen, familierelaties of romantische partnerschappen zijn, net zoals liefde is ook vriendschap een werkwoord.

Xoxo Ninon

(Free photo’s on site Unsplash & Pexels)

Lees ook deze blogs over vriendschap   shoppen-en-vriendschappen-wat-hebben-ze-gemeen  & vriendinnen-als-je-50-bent

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.