7 favoriete to do’s in Luik van Ninon

Een nieuwe lente een nieuwe rubriek dus,waarover later meer. ‘De 7 favoriete to do’s in Luik van Ninon’. Het voelde niet echt als de vurige stad of la Cité Ardente… Maar wind, regen en kapot gewaaide paraplu’s konden ons, samen met vriendin Cathérine, niet tegen houden om de druiligere stad Luik verkennen.  Verdwalen in de binnenstad met ‘les impasses’, smalle straatjes van soms amper een meter breed, oude gebouwen, onverwachte pleintjes. De autovrije winkelwandelstraten. Stad aan de Maas. Snoepen van de lokale specialiteiten. Ontdekken jullie mee mijn 7 favoriete to do’s in Luik.

1e favoriet: shopping

Of je nu wil gaan shoppen in de grote winkelketens of eerder de authentieke boetiekjes wil ontdekken, in de binnenstad van Luik vind je het allemaal.

Wij ontdekten de stad met deze kaart (er op klikken als je het volledige document van Visitez Liège wil zien of uitdrukken)

 

 

Quartier Grand Léopold is de oude toeristische binnenstad waar je arti shops met mode en design, het overdekte winkelcentrum Galerie Saint Lambert, en leuke winkels als Wattitude (met Waalse design) en Une Gaufrette Saperlipopette (zie verder) vindt. Een Luikse koffie op een verwarmd terras hoort er ook bij.

In de autovrije winkelstraten van Centre Carré moet je dan weer zijn voor de grote-namen-boutiques en ‘lèche-vitrine’, window shopping. Bezoek ook Passage Lemonnier. Deze Art Deco winkelgalerij is gebouwd in  1835 en was de tweede winkelgalerij van België. Ik bezocht er leuke design winkels en de mooie shop Irina Kha.

Outremeuse, het eiland in de Maas, is ook een tof stadsdeel om te ontdekken met de meer kosmopolitische winkels en lokale producten en de brocante markt van Saint Pholien op vrijdag. Er zijn ook een paar musea. Wij wandelden tot aan La Boverie voor de tentoonstelling (zie verder)

Quartier Guillemins bezoeken stond ook op het programma maar door het stormy weather plannen moeten aanpassen. Naast het prachtige station Guillemins, zijn er ook de lokale shops en restaurantjes.

2e favoriet: Luikse wafel

Loopt het water je al in de mond bij het zien van deze foto’s. Als je in Luik bent ga dan zeker in de wachtrij staan bij Une Gaufrette Saperlipopette (meer info klik hier). De bakkersboutique (7 rue des Mineurs) ligt niet ver van het Stadhuis. Volg gewoon met je neus die zalige koekjesgeur en het aroma van de gebrande suiker. Je vindt er een artisanaal assortiment: versgebakken Luikse wafels, een variatie aan koekjes en snoeperijen, de keuze is moeilijk en men is super vriendelijk… terwijl je wacht gaat men zelfs rond met proevertjes 😊. Wat verder in de straat is ook de broodbakkerij.

Njammie!
Une Gaufrette Saperlipopette – Een wafel sapperloot!
La Gaufrerie, Instagram wafels 🙂

 

3e favoriet:  beklim de trap van montagne de  Bueren

De sportievelingen die op zondag de 375 treden hoge trap op en af jogden nee deze konden we niet bijhouden. Langzaam is ook vooruit… en eens boven genoten we van het wat grijzige uitzicht… Je kan dan boven links verder wandelen en zo terug naar beneden naar de oude stad…

Montagne de Bueren
Al die trappen…nog niet eens halverwege…
Oef we zijn boven !

 

4e favoriet: boottochtje op de Maas

Foto Wikipedia, klik op foto voor meer info

In een stad het openbaar vervoer via het water vind ik altijd wel iets hebben. Op zondag waren we waren van plan met een Navette Fluvial, een soort hop on hop off pendelboot tot in Guillemins te varen om er het mooie stationsgebouw van architect Calatrava te gaan bewonderen, en daarna afstappen aan het museum La Boverie voor een tentoonstelling. Maar ja de boten vaarden niet uit… Zo een cruise op de Maas was zeker een favoriet geweest.

5e favoriet: Luikse stroop & Luikse gehaktballen

De échte!
Boulets à la liègeoise

Sirop de Liège. Jeugdsentiment. Bij tante C kregen we dit jaaaaaaren geleden op de vieruurtjesboterham. En ja het smaakt nog steeds hetzelfde…. zoet naar appel, peer en dadels….

Wij hebben ook de ‘boulets à la liègeoise ‘ geproefd, een stoofpotje met gehaktballen in een saus gezoet met ‘Sirop de Liège’ en verse frietjes. Niet zwaar culinair, maar ideale winterkost. (het recept vind je hier) of wanneer je meer wil weten over ‘Le vrai sirop de Liège’ klik dan op de website van Siroperie Meurens.

6e favoriet: la Batte op zondagochtend

La Batte: 3 km marktkraampjes (bij mooi weer toch)

Leuk op zondagochtend (7 u – 14 u) is mensjeskijken en kuieren door la Batte, de 3 km lange kraampjesmarkt langs de oevers van de Maas. Mais nous n’avons pas eu de chance… De regen, de wind, en de weersvoorspelling lieten velen marktkramers thuisblijven… en wij waaiden/woeien bijna in de Maas 😊.

7e favoriet : tentoonstelling in La Boverie

Warhol  by Kazu Hiro (1969) – Expo Hyperrealism Sculpture

Een streepje cultuur hoort ook bij mijn 7 favoriete to do’s in Luik… Wij bezochten de expo Hyperrealism Sculpture – ‘Ceci n’est pas un corps‘ in La Boverie. Deze ‘realistische kunst’-tentoonstelling kan je nog doen tot 3/5/2020.

Vanaf dit najaar is er een mooie overzichtstentoonstelling gepland Warhol – The American Dream Factory van 02.10.2020 – 28.02.2021 . Wil jij je ‘15 minutes of fame’ dan is een bezoek aan Luik een aanrader…

 

Dus, als je nog eens plannen maakt voor een weekendje weg…. Misschien is Luik een goed idee. Deze 7 favoriete to do’s in Luik geven je in iedere geval de nodige inspiratie.

Xoxo Ninon

4 reacties

  1. Luik, aan die stad denk ik eigenlijk nooit om te bezoeken en nochtans Luik lijkt leuk :-). En je tips zijn ook tof, en ook de manier waarop… ik kijk al uit naar die nieuwe rubriek. Groetjes

  2. Bedankt, Ninon, voor de mooie tips!
    Wij bezochten Luik 2 jaar geleden tussen Kerst en Nieuwjaar! Mooie stad!
    Lijkt mij zeker leuk om dit in de zomer nog eens over te doen en de Navette Fluvial te nemen!
    Groetjes,
    Annie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.