2020: een jaar van reflectie

Wat een jaar. Een jaar van onzekerheid. Een jaar van zorgen en angst. Een jaar van isolatie en geannuleerde plannen. Een jaar thuisblijven. Een jaar wachten. Een jaar van vertraging. Een jaar met zo goed als geen verwachtingen. Een jaar om diep adem te halen. Een jaar om jezelf eraan te herinneren wat echt belangrijk is. Een jaar van leren. Een jaar dat echt belangrijk en bijzonder is geweest. 2020: een jaar van reflectie.

De foto: rollercoaster 

Dit jaar voelde als een rit op een rollercoaster: angst voor wat komen ging, schrik als het in vrije val gaat en toch het gevoel van avontuur.  Nochtans begonnen we aan 2020 met hoop op leuke dingen die ons zouden overkomen. In maart moesten we ons plots echt vastgrijpen aan de veiligheidsstang van ons wagentje… van onze bubbel, we stortten in een diepte en we hadden geen idee wat ons te wachten stond. Ondersteboven ging het in die 1e looping.

Daarna, terwijl de weken van de corona shut down vorderden, hielden onze levens eerder halt als bleven deze wat schommelend hangen op een recht stuk in deze rollercoaster. Een 2e looping… angst en paniek toen de hele wereld terug werd afgesloten.  Als blijft je oncomfortabel op de kop in de lucht hangen… je kan niet ontsnappen…  maar je kan vallen… De rollercoaster, die achtbaan… nog eventjes geduld… duimen dat we in 2021 weer vaste grond onder onze voetjes voelen.

2020: een jaar van reflectie

Het was een jaar dat je geduld op de proef stelde. Misschien heb je je alleen gevoeld, of eenzaam. Of misschien was dat bubbelleven net té druk, geen uit-je-huis-mogelijkheden, geen ontsnappen.  Een gevoel van chaos in je hoofd, in je omgeving… Routines waren plots geen gewoontes meer. Nieuwe gewoontes moesten routines worden. Sommigen werden leraren, anderen babysitters of personnal shoppers. We werden take away chef-koks en meesters in online meeten en afspreken.  Het was en is een zware evenwichtsoefening voor iedereen.

Een eerder, to live en let live… Al echoot de James Bond-titel eerder door mijn hoofd ‘Live and Let Die’… (theme song van McCartney en zijn Wings hier)

2020: een jaar van reflectie

2020 is een jaar als geen ander geweest. We hebben onze eigen menselijkheid en kwetsbaarheid opnieuw moeten ontdekken. Hoewel dit jaar mentaal uitputtend was, heeft het me ook geleerd van DAMN (pardon my French), we hebben het toch maar gedaan! We zijn allemaal sterker en kunnen meer dan we soms denken.  Kunnen meer met minder.

Er is zoveel dat ik over dit jaar wil zeggen. Maar jullie waren er ook, weten het ook, ervaarden het ook.

2020: een jaar van reflectie

Het is een jaar geweest waarin ik prioriteiten heb moeten bijstellen, verwachtingen diende los te laten. Ik ben mezelf en mijn alleen zijn ook wel echt tegengekomen. Wat als… Hoe was het toen… Waarom is er niemand die… Soms een traantje, soms eventjes mezelf een duwtje geven, of zelfs de nodige stampen onder mijn bevallige derrière… Het is even anders, het kan even niet anders… het wordt beter. Ik heb ook ervaren dat 2020 me milder maakte, begrijpender. Mensen rond je helpen, naar luisteren, een bemoedigend woord geven, loutert, en gaf een positieve vibe aan de corona rollercoaster. Je nuttig voelen, emotioneel of praktisch…

2020: een jaar van reflectie

Ten slotte wil ik je bedanken. Bedankt voor jullie commentaren en babbels over mijn schrijfsels hier en op facebook. Bedankt voor onze virtuele vriendschap! Bedankt dat je mijn blog leest en daarom doen we nog een jaartje verder.

Door corona had ik soms moeite met het vinden van de woorden, wat schrijven ons leven staat stil…  Maar dan dacht ik wat wil ik graag delen… hersenspinsels, dingen die me bezighouden, of ‘kookles’ in op citytrip via je keuken (blog), of ideetjes voor staycation uitstappen (blog).

 

Ik hoop dat het komende jaar je rust brengt. Leef je leven, koester het en draag ook zorg voor het leven van anderen.
Er zullen nog echt moeilijke dagen zijn. Hou nog even vol.

I love you all! Geniet toch maar van de eindejaarsdagen en van het begin van 2021!

Dank u uit de grond van mijn hart voor een jaar dat ik nooit zal vergeten.

Xoxo Ninon

Lees ook deze blogs  Single zoekt bubbel  en Wanneer dit voorbij is… beloftes aan mezelf

6 reacties

  1. Een rollercoaster was het zeker. En ook weer met weinig leren content zijn…. thuis content zijn… Dank je voor je blogs, ik lees ze graag, ook weer deze reflectie over het voorbije jaar. 2020 gaan we best vlug vergeten en uitkijken naar nieuw en beter. Prettige eindejaarsdagen. Gtjs

    1. Dank je voor je reactie, inderdaad 2020 was een jaar om vlug te vergeten, al denk ik niet dat we dat ooit zullen doen… Het heeft ook verdriet gebracht voor velen. Laten we hopen en duimen dat 2021 stukken beter wordt, ook aan jou gezellig eindejaar. Grtj

  2. Hoi Ninon, niet twijfelen, vooral doorgaan met jouw blog. Het is altijd fijn om te lezen, inspirerend, herkenbaar. 2020 laten we stilletjes achter ons. Hopend dat in 2021 ‘samenzijn’ het nieuwe trefwoord wordt. Wens je het allerbeste en dromen die uitkomen. Warme groet, Britt

    1. Dank je voor je compliment, leuk te lezen. Ook voor jou en de jouwen een gezellig eindejaar en een goed begin van 2021. En inderdaad dat het woord van 2021 ‘samenzijn’ wordt… cross your fingers and thumbs up

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.