13 februari is het Vriendentijn

Vriendin, vriend, bestie, maatje, soulmate, BFF, best friend forever,… hoe ze je ook noemt deze vrouwen (en mannen) betekenen de wereld voor jou. Ze zijn je tribe, je roedel, je tros, je zwerm, je vangnet, je trampoline, je spiegel, je lachgas, je zakdoek,… Waarom geen officiële feestdag om deze krachtige vriendschappen in je leven te vieren? Dankbaar te zijn voor ‘de familie die je zelf kiest’. Zij die naast je staan en meegenieten als jij geniet, mee vieren als jij overwinningen viert. En je ook overeind houden en steunen bij dieptepunten in je leven. 13 februari is het Vriendentijn… dus overlaad je vrienden en vriendinnen met je aandacht en je liefde…

‘Vandaag is rood’… (oeps mag niet meer, foei Marco how could you!). Uitstalramen en winkelrekken vol met chocolaatjes en geschenkjes verpakt met rode linten. Rood, rood, en een beetje roze 😊… Strikken, ballonnen, lingerie… De liefdeskaarten in de winkel waar ik mijn Vinted pakjes bezorg. En dat de rode rozen duurder zijn dit jaar door de energieprijs (lees hier). Ongetwijfeld is het binnenkort Valentijn. Synoniem van hartstochtelijke verliefdheid voor sommigen, of eerder wat pijnlijk voor anderen. Maar wie zegt dat liefde alleen over romantiek gaat? 13 februari is het Vriendentijn… Laat aan je vriendinnen en vrienden zien hoeveel je van hun vriendschap houdt en hen waardeert.

Wat is Vriendentijn?

Vriendentijn is een samentrekking van het woord ‘vriend’ en Valentijnsdag. Natuurlijk komt het uit Amerika. ‘Galentine’s Day’, een mix van ‘gal’ (= girl) en Valentijnsdag. Het is een dag waarop vooral vrouwenvriendschappen in de bloemetjes gezet worden (mag maar hoeft niet letterlijk 😊). Vrouwentijn dus! Maar ik wil graag iedereen symbolisch omarmen en er Vriendentijn van maken…

Het was in 2010, in een aflevering ‘Galantine’s day’ van ‘Parks and Recreation’ (een feuilleton) waar de hoofdactrice een lunch regelde om haar prachtige vrouwelijke vriendschappen te vieren zonder echtgenoten, vriendjes of partners de dag vóór Valentijn. De trend werd nationaal en internationaal opgepikt door de media en een nieuwe feestdag was geboren. Galentine!  En elk jaar vieren er meer en meer mensen de belangrijkheid van vriendschap in al zijn vormen in hun leven.

Valentijn vs Vriendentijn

13 februari is het Vriendentijn, één dag voor Valentijnsdag – dus maak je geen zorgen, je kan nog steeds genieten van dat diner bij kaarslicht met je partner.

En hoewel het super zalig is (bitterzoete herinneringen) op met Valentijn te verrassen en verrast te worden… Bloemen te krijgen, een romantisch dinertje gevolgd door een stomend hete nacht met je geliefde (doe dat nog steeds aub!). En ik wens dan ook ‘blijf eeuwig verliefd op elkaar’.

Want als je partnerloos bent, zoals velen tegenwoordig, is Valentijn een beetje een confronterende dag. Daarom is het belangrijk om ook die liefde in je hart te vieren zonder een partner te hebben. Beter nog eigenlijk heb je gewoon veel partners… Personen die je bijstaan in alle aspecten van je leven, de goede en de mindere… van dat nageltje in de muur slaan tot die schouder of relativerende babbel. 13 februari is het Vriendentijn dus ga gewoon vieren hoe geweldig het is samen te zijn met je favorieten mensen en maak er een toffe herinnering van.

Waarom?

Omdat je vrienden er voor je zijn op een heleboel manieren die je partner waarschijnlijk niet kan zijn. Met wie anders dan je vrienden kun je whatsappen vanuit een kleedhokje van zou ik dit wel doen. Of bij wie kan je even stoom aflaten als je gefrustreerd bent, of even klagen over de rommelige gewoonten van je partner, of een relatie-issue in de groep gooien… Met je best friends…

En als je nu head-over-heels bent, of er is geen knuffelbeer(tje) in je leven… Vriendentijn is een dag die maandelijks mag terugkeren. Een dag waar je je vriendschappen feestelijk celebreert, een dag gewijd aan vrienden en vriendinnen. Koester hun genegenheid… 13 februari is het Vriendentijn

13 februari is het Vriendentijn

Moet je het vieren, nee niets moet… Het is ook niet commercieel… geschenkjes hoeven niet… gewoon die extra aandacht aan je vrienden en vriendinnen. En ja zoals dikwijls zijn het vooral de single ladies (spontaan klinkt All the single ladies van Beyoncé in mijn oor. PS: een ring hoeft niet, een klein cadeautje of een belletje allemaal goed😊) die samen met de vriendinnen een meidenuitstap doen. Gezellige momenten delen. Samen brunchen of afternoon tea… of samen huilen bij een romantische film met een cavaatje en tissues …

Kom aan heren, doen jullie ook die extra inspanning please… Vriendentijn met jullie makkers, maten, M… (nee geen reclame maken😊)

Een officiële vriendschapsfeestdag please please!

Maak van Vriendentijn een ‘officiële’ feestdag! Deze corona-tijden toonden hoe belangrijk vriendschappen zijn. En hoe we ons best moeten doen om vriendschappen weer aan te zwengelen na een lockdown-periode en bubbels, want vrienden werden kennissen, en kennissen vreemden….

“Dus een warme oproep aan meneer de minister. Laat er ons toch 1 officiële vriendschapsfeestdag overhouden aan gans die coronabeproeving aub!” 

Vriendentijn is het celebreren van vriendschap en de mensen die aan je zijde blijven terwijl romantische relaties komen en gaan. Vriendschap vieren klinkt misschien wat oubollig en melig… maar net in deze tijden is verbinding zo broodnodig.

13 februari is het Vriendentijn.
Vier het 1 dag, 1 weekend, 1 week… het ganse jaar… koester je vrienden.

Ik wens je nu al een fijne Vriendentijn, zodat je tijd hebt om plannen te smeden!!!

Xoxo Ninon 13 februari is het Vriendentijn 13 februari is het Vriendentijn

Lees ook deze blogs over Valentijn  ove-me-tender-zie-jezelf-graagen liefde-hoeft-niet-perfect-te-zijn

7 reacties

  1. Ik doe mee! Vriendentijn is vanaf nu elke maand een speciale dag waar ik met een van de vriendinnen afspreek… Inderdaad door corona werd er afstand gecreëerd daarom niet altijd expres, die was er gewoon. En ik geef toe, ook die eerste jaren van mijn relatie heb ik misschien mijn vriendinnen wat verwaarloosd, we zagen elkaar wel maar de relatie ging voor. Misschien daar ook eventjes wat beter mijn best doen. Zoals je schrijft ze zijn mijn glimlach maar ook mijn zakdoek, vond dat zo mooi gezegd. Vriendentijn let’s celebrate!!!

    1. Prima plan! Koester je vriendinnen. Maar begrijp je hoor, ik was ook zo blij ‘eindelijk’ een relatie te hebben, en ja dan focus je misschien iets te veel daar op.. Die vriendenkring heb je ook broodnodig. Happy Vriendentijn maand!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.