Reasons to fall in love with Paris in de fall.

Ik vond die fall (vallen) en fall (herfst)-woordspeling wel leuk in het Engels beter dan… ‘Redenen om naar Parijs te gaan in de herfst’. Het is herfst in Parijs als je de zoete geur van gepofte kastanjes ruikt en op de hoek van de straat een klein pakje kan kopen voor 2€. Parijs zijn boulevards, zijn pleinen, zijn parken,… in een herfstig kleurenpalet.  Reasons to fall in love with Paris in the fall.

Het is minder druk.
Herfst, het hoogseizoen in Parijs is voorbij, de wachtrijen aan de Centre Pompidou, de Notre Dame,  de tentoonstellingen in de Fondation Louis Vuiton, aan het YSL museum worden minder lang.  Je kan op je gemak rondneuzen in de leuke boetiekjes in de Marais, de luxe warenhuizen Printemps en Galeries Lafayette op Boulevard Haussmann, of niet moeten drummen om luxe etalages te zien in de Faubourg Saint Honoré.

De parken en tuinen zijn mooier dan ooit.
Een promenade door de Parijse tuinen en parken, knisperende bladeren aan je voeten en genietende van een prachtige bladerdak in gouden en robijnrode herfstkleuren.  De tuin van de Palais Royal is één van de mooiste parken van Parijs in de herfst en je kan ook even een paar leuke shops bezoeken die onder de arcaden gevestigd zijn (4 rue de Valois, 75001 Parijs).

Ma ‘noisette’, november 2012

Voel je als een echte Parisienne.
Als je in de herfst door de straten van Parijs wandelt, voel je je meer een local. De zomertoeristen zijn huiswaarts, de kerstshoppers zijn er nog niet. Zet je aan de bar in een brasserie of een old school bar-tabac, toeristen die doen tafeltjes (het is ook duurder aan een tafeltje of op het verwarmde terras). Vraag ‘une noisette’, is een expresso topped met melkschuim, of un verre de vin rouge s’il vous plaît. In de herfst is het overdag nog een aangename temperatuur maar de avonden worden echt fris, dus kleed je als een echte Parisienne (blog) en breng je jas mee, want je weet nooit waar de avontuurlijke nacht je naartoe leidt… een rooftop-bar (10 best rooftop bars in Paris) misschien, of een wandeling langs de Seine.

Tijd voor ‘un chocolat chaud’ 
Je lekker opwarmen aan een chocolat chaud, terwijl je een paar scones met jam knabbelt. Het koudere weer is een perfect excuus om langs te gaan bij Angelina, rue de Rivoli 226, daar serveren ze de ‘godendrank’ nog steeds volgens het aloude recept van Lodewijk XV en het interieur is onveranderd sinds 1903.  Want chocolade hoort bij de geschiedenis van Parijs. Mijn naamgenote Ninon de Lenclos, courtisane aan het hof van Louis 14, was een grote fan van deze chocoladedrank. Als je graag meer weet over de historiek van chocolade en Parijs dan kan ik je dit blogartikel aanraden…. Paris Chocolat – Parijs en chocolade.

Er is overal kleur.
Geen enkel seizoen is zo mooi als de herfst in Parijs is. De stad krijgt tinten die bij aquarelschilderijen lijken te behoren. Met bomen omzoomde boulevards en pleinen barstensvol kleur. In parken kleuren de esdoorns en platanen geel, oranje en felrood. Het meest fotogenieke seizoen van het jaar ziet er uitzonderlijk goed uit in de Jardin du Luxembourg, Places des Vosges, Jardin des Tuileries, Parc des Buttes-Chaumont en  Parc Monceau.

Elk pondje gaat door het mondje
Maar in de herfst is dat niet zo erg, het bikiniseizoen is toch voorbij :-D.  En Parijs is een stad vol van verwennerijen. Een warme Nutella-crêpe tijdens een wandeling door de Jardin des Tuileries.  Of Franse ‘haute couture’ macarons bij Ladurée.  En dan de 1000-den restaurants, want elk arrondissement heeft zijn hippe plekken, trendy bars, leuke lokale brasseries. Als je de Marais ontdekt, ga zeker langs bij Café Pouchkine, ouderwetse grandeur met hippe gerechtjes (hun tartare de thon et avocat Café Pouchkine was zaaaaalig) of hun Afternoon Tea (40€/pp maar buikje rond). 

Nieuwe tentoonstellingen, musea,…
De herfst is het begin van het nieuwe culturele seizoen.  Nieuwe tentoonstellingen, nieuwe evenementen.  Op mijn to see lijstje staat de dubbel tentoonstelling Basquiat/Egon Schiele (tot 14/1/2019 in het Fondation Louis Vuitton). Ook Gustav Klimt waar je via projectie word je echt ondergedompeld in zijn schilderijen  (in het Atelier des Lumières tot 6/1/2019).  Als fashionista moet je zeker een bezoek brengen aan het Musée Yves Saint Laurent dat werd geopend eind 2017  (ook in Marrakesh heb ik het YSL museum met de Majorelle tuinen bezocht, heel mooi, lees het hier).  En als we nog tijd hebben wil ik de intrigerende sculpturen van Giacometti bewonderen in het Musée Maillol (nog tot 20/1/2019) of De Denker aanschouwen in het Musée Rodin.  En dit is nog maar klein deel uit het grote culturele aanbod dat Parijs deze herfst aanbiedt.

Why I ‘fall in love’ and ‘fall for’ Paris in ’the fall’  😛  (waarom ik hou van Parijs)
Parijs, stad van de liefde. Ville Lumière.  Stad vol stijl. Bakermat van de mode.  De prachtige historische gebouwen.  De grandeur van de oude wereld. De hotspots en nieuwe trends van vandaag. Franse chansons als Au Champs Elyséé van Joe Dassin . Wandelen langs de Seine. De pinkelende lichtjes op de Eiffeltoren ’s avonds. Une noisette. De collectie Impresionisten. Montmartre. De geur van les boulangeries en patisseries. Zitten op de trappen voor de Sacré-Coeur. Het kruispunt aan de Arc de Triomphe. De indrukwekkende lood-in-glas koepels van Galeries Lafayette en Printemps. De 1000den liefdes hangslotjes aan de Pont Neuf. De gargouilles (waterspuwers) op de Notre Dame. De 250 musea. Genieten van een glas wijn op een verwarmd terrasje. Window shopping. De dodencultus op Père Lachaise. De Denker in het Rodin museum. De boutiques in de Le Marais ontdekken.  Gepofte kastanjes. De piramide aan het Louvre.  Mensjeskijken. Trendy en hippe mode. Les vraies Parisiennes. Musée d’Orsay. De étalages in Faubourg Saint Honoré. Centre Pompidou. Champagne…. Parijs bruist…
Heb je nog meer redenen nodig…of ga je ook?

Xoxo Ninon

 

 

4 reacties

  1. Parijs is mijn favoriete stad, en toch bijgeleerd uit je artikel. Ik hoop dat e rnog een paar tips komen als je terug bent. Aurevoir!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.